Fyra frågor om ekologiska bananer

Bananer

Vad är det för skillnad på ekologiska och konventionella bananer? Finns det rester av bekämpningsmedel i bananer? Är det någon skillnad på KRAV-märkta och Fairtrade-märkta bananer?

1. Är ekologiska bananer nyttigare?

En KRAV-märkt banan odlas med hänsyn till natur och människor eftersom inga kemiska bekämpningsmedel används i bananodlingarna. Testfakta hittade inga rester av kemiska bekämpningsmedel i ekologiska bananer. 

2. Varför kostar KRAV-märkta bananer mer?

Det beror på vilket pris handlaren bestämmer. I en del mataffärer är det samma pris på ekologiska och konventionella bananer. Det är dyrare att importera ekologiska bananer eftersom arbetsinsatsen är högre och avkastningen lägre jämfört med konventionella odlingar.

3. Vad är det för skillnad mellan ekologiska och KRAV-märkta bananer?

KRAV-märket har mer strikta regler än EU-ekologiskt, till exempel måste producenter uppfylla vissa sociala villkor som att arbetarna får organisera sig fackligt och att tvångsarbete inte är tillåtet.

4. Är fairtrade-märkta bananer ekologiska?

Nej, men många bananer är certifierade av både KRAV och är Fairtrade. Fairtrade fokuserar på sociala villkor som löner och rätten att vara fackligt organiserad. Fairtrade uppmuntrar till miljöhänsyn men är inte en ekologisk märkning. För att bli KRAV-märkt måste producenten uppfylla vissa sociala villkor, som att arbetarna får organisera sig fackligt. Tvångsarbete är inte heller tillåtet.

Senast uppdaterad: 2017-04-21