Pressmeddelanden

Hanna Lukowiesky Årets Ekokock 2018

10 sep, 2018

Hanna Lukowiesky Årets Ekokock 2018

Hanna Lukowiesky från KRAV-certifierade Lilla Bjers på Gotland vann titeln Årets Ekokock i Växjö. KRAV står bakom tävlingen, som genomfördes för femte året i rad. Huvudtemat i år var hållbarhet.

Ur juryns vinnarmotivering ”Ett energifyllt arbete som speglar sig både i kök och på tallrik. Med stor omsorg och kärlek för råvaran och respekt för dess ursprung”.

– Jag valde att göra en vegetarisk rätt med rotselleri, eftersom den inte kräver så mycket energi som växthusodlade grönsaker. Dessutom är det en personlig favorit. Man ska ta vara på det som växer naturligt och inte tar mer kraft, säger Hanna Lukowiesky.

Sex finalister gjorde upp om titeln Årets Ekokock 2018 i Växjö Konserthus på fredagen. Tävlingen riktar sig till högt gastronomiskt presterande kockar som arbetar med sin matlagning för en bättre värld. Årets Ekokock genomförs av Föreningen Ekokockar i samarbete med KRAV, som också sitter med i juryn.

– Hanna gjorde en fantastisk prestation och har ett tänk som är större än enbart råvaran. Hon värnar om att vår planet ska hålla längre och för kommande generationer, säger Cecilia Lenbäck, Affärsområdeschef Livsmedel på KRAV.

Hanna Lukowiesky jobbar sedan två år på gotländska Lilla Bjers, som har varit KRAV-certifierat i många år.

– Roligt att Lilla Bjers nu får ännu en fjäder i hatten och lyfter fram duktiga kockar. Vi vill på ett inspirerande sätt få fler restauranger och kockar att KRAV-certifiera sina verksamheter och se vikten av att använda KRAV-märkta, ekologiska och hållbara livsmedel, säger Cecilia Lenbäck.

Teman för årets tävling var: Modern nordisk matlagning från grunden, Hylla alla de kockar där ute som brinner för en bättre värld, Hållbarhetstanken i fokus samt Bevara det genuina hantverket och yrkesstoltheten.


Mer om Årets Ekokock:
www.ekokockar.se
Mer om KRAV: www.krav.se

Kontakt:
Frida Welin, Projektledare PR och samarbeten KRAV
070 605 78 49
Cecilia Lenbäck, Affärsområdeschef Livsmedel KRAV
070 25 453 020

Ladda ner som pdf

Dela sidan