Andra ljuset är tänt och i samband med det vill vi presentera årets andra julbonde, Carina Anderson. Hon och maken Johan föder upp KRAV-certifierade grisar på Högsta gård utanför Köping.
– Det är häftigt att ha grisarna så fria, de har ett eget liv och väljer sin dygnsrytm. Vi ser hur de är sociala och leker med varandra. Om det är lerigt och kladdigt någon dag så passar de på att böka, och på sommaren tycker de om att gyttjebada. Grisarna känner igen oss och kommer fram för att bli kliade, säger Carina Anderson och fortsätter:
– Att vi har lagar i Sverige om att kor ska få gå på bete är fantastiskt, men grisarna är det tillåtet att helt stänga in. Besökare på vår gård brukar bli lyriska över hur grisarna har det.
Carina och Johan Anderson föder idag upp 1600 slaktgrisar per år och producerar en stor del av grisarnas foder på den egna gården. Djurens gödsel används sedan som näring till jorden, på så vis blir det ett slutet kretslopp.
Carina Anderson är även vice ordförande i föreningen Jord på Trynet. Jord på Trynet är en förening bestående av ett 30-tal ekologiska bönder som tillsammans föder upp runt 30 000 grisar om året, en siffra som utgör cirka 1 procent av alla grisar som produceras i Sverige. Denna siffra vill Jord på Trynet ändra på och har därför gått samman i en förening, med målet att öka efterfrågan på griskött från grisar som haft ett bra liv.
Vi kontaktade Carina för att ställa några frågor om deras KRAV-certifierade produktion och passade samtidigt på att samla in lite jultips.
Varför tycker du att det är viktigt att vara KRAV-certifierad?
– KRAV har regler som sträcker sig från jord till bord, något jag tycker är viktigt. Det som ligger mig varmast om hjärtat är att grisarna får ha naturliga liv. Grisarna är ute på bete hela somrarna, och även resten av året har de tillgång till utevistelse och stora utrymmen. Det är häftigt och roligt, både för oss och grisarna. Som konsument kan du alltid lita på att djuren har haft det bra, eftersom hela kedjan kontrolleras regelbundet.
Varför ska man välja KRAV-märkt julskinka?
– Idag diskuteras klimatet mycket, och detta med all rätt. Vi måste vara rädda om den jord och de resurser vi har. Genom att vara KRAV-certifierade följer vi särskilda regler för att minska klimatutsläppen, detta betyder att vi bland annat arbetar med att effektivisera vår energianvändning och använder bara förnybar el. Vi odlar även mycket av grisarnas foder på vår egen gård, vilket är bra för både klimatet och miljön. Så välj en KRAV-märkt julskinka, inte bara för djurens skull utan även för vårt klimat.
Vad finns alltid på ditt julbord?
– På vårt julbord finns såklart julskinka från våra egna grisar. Den är saltad hemma och tillagas långsamt i ugnen dagen före julafton. Vi har också skånska köttbullar gjorda på fläskfärs, grädde, ägg, salt, peppar och med en gnutta ingefära i. Även en marsipangris hade varit passande, men det är ingen av oss som är särskilt förtjusta i det tyvärr.