Reportage

KRAV-certifierade Mällby Lantgård använder musselmjöl – bra för hönor och miljö

6 apr, 2020

På småskaliga Mällby Lantgård, beläget på Tjörn i Göteborgs skärgård, utfordrar Maria Karlsson sina fjäderfän med en annorlunda typ av foder. Det är nämligen producerat på musselmjöl istället för fiskmjöl som vanligtvis används i hönsfoder. Musselfodret är betydligt bättre för miljön eftersom det minskar belastningen på haven.

Det ligger mycket arbete bakom företaget Mällby Lantgård. Till en början hade Maria Karlsson endast ett hundratal hönor, men idag har hon 2 500 stycken. Hönorna bor i ombyggda arbetsbodar, med 250 hönor och tre tuppar i varje bod. Det finns egentligen utrymme för fler, men för Maria är det viktigaste att hönorna får leva sina liv så bra som möjligt. På gården finns endast två hektar mark, men dessa nyttjas till fullo och företaget är anpassat efter detta. Ambitionen med företaget är att visa att det går att försörja sig småskaligt.

– KRAV-certifieringen är oerhört viktig för oss eftersom det är en säkerhet för konsumenten som då vet vad hen får. Det skapar trovärdighet för mig som producent och leverantör och ger ett mervärde för konsumenten, säger Maria Karlsson.

Musslor kan rena havsvatten

Under förra året fick man på Mällby Lantgård förmånen att använda musselmjöl som proteinkälla till hönsen, vilket är väldigt unikt. Musslor kan nämligen rena havsvatten från kväve och fosfor, två ämnen som bidrar till övergödning. Att utfordra hönorna med musselmjöl minskar alltså belastningen på haven. Musslorna som används i fodret på Mällby Lantgård är odlade och producerade i Sverige, och det är endast de musslor som är för små för att användas för humankonsumtion som går till musselmjölet.

– Musselmjölet innehåller alla de näringsämnen som hönsen behöver. Ju mer musselmjöl de äter, desto mer odlas och desto friskare hav får vi. Äggen har dessutom en mycket hög kvalité både när det kommer till smaken och näringen. Cirkulärt, hållbart och miljösmart, berättar Maria.

Hönsen på Mällby Lantgård används både som värphöns och som betesdjur. På gården finns även ett KRAV-godkänt bageri, dit alla bortsorterade ägg går. Det som i sin tur sorteras bort från bageriet går sedan tillbaka till hönsen, som i ett kretslopp. På bageriet bakas det helt utan gluten, vetestärkelse, mjölk, soja och nötter och alla råvaror är så lokala som möjligt.

– Det roligaste med arbetet är skapandet, att hitta på nya lösningar och nya produkter. Vi försöker tänka på kretsloppet i allt vi gör, säger Maria.

Vidare används hönsens gödsel i gårdens grönsaks- och fruktodlingar, där de också betar i vissa perioder för att gödsla och rensa ogräs. Beteshagarna flyttas runt ofta för att ge hönsen en så trevlig miljö som möjligt.

Har du något påskrecept som du vill dela med dig av?

– Mitt favoritpåskrecept är äggost, en bohuslänsk rätt som förr var osötad och åts ihop med sill. Idag är det en efterrätt som serveras med färska bär eller sylt, säger Maria Karlsson.

 

Marias äggost

Ingredienser:

4 liter KRAV-märkt mjölk med hög fetthalt

4 dl KRAV-märkt fil eller naturell youghurt

2-3 KRAV-märkta ägg/liter mjölk

225-250 gram KRAV-märkt socker

Gör så här:

Blanda alla ingredienserna i en kastrull och ha i en termometer.

Sätt på hög värme och rör hela tiden (så det inte bränner vid) tills temperaturen når 90 grader. Då skär äggosten sig och det kommer upp klumpar till ytan. Rör lite försiktigt i botten av kastrullen några minuter men se till att det inte kokar. Tag kastrullen från plattan och låt vila i ca 30 minuter.

Tag en hålslev och sleva upp ostmassan i en äggostform eller ett durkslag och ställ så att vasslen (vätskan) kan rinna av. Ställ in i kylen medan den rinner av. Nästa dag är den klar att avnjutas.

Vasslen är utmärkt att baka med.

 

Fördelar med KRAV-märkta ägg

  • Hönan går ute i gröngräset på sommarhalvåret och pickar och sprätter.
  • Max 6 höns per kvadratmeter inne och minst 4 kvadratmeter per höna ute.
  • Hönan får bada i sand eller jord för att hålla fjäderdräkten ren.
  • KRAV-märkta höns får foder som är odlat utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.
  • Produktionen kontrolleras varje år av en oberoende organisation.

Dela sidan