Jordbrukets marker och djuruppfödning bidrar med utsläpp av växthusgaser som påverkar klimatet negativt – det gäller såväl konventionell produktion som KRAV-certifierad. Jordbruksmark avger växthusgaser när den används, något man kan påverka till viss del genom hur man hanterar den. Allra mest växthusgaser avger mulljordar (jordar som ligger på gamla mossar och kärr) när de dikas ut för att användas som jordbruksmark. Enligt KRAVs regler är det därför förbjudet att nyodla mulljord.
Konstgödsel ger stora utsläpp av växthusgaser, både vid tillverkning och användning, och stora mängder fossil energi används vid tillverkningen. Merparten av utsläppen av den kraftiga växthusgasen lustgas kommer från den konstgödsel som används i konventionella jordbruk.
I KRAV-certifierade jordbruk får inte konstgödsel användas. I stället gödslar KRAV-bonden med organiskt material som stallgödsel från till exempel kor eller grisar – positivt för både klimatet och odlingsjorden. Stallgödsel ger näring till små djur och mikroorganismer som lever i marken, näring som behövs för att hålla jorden frisk och näringsrik. Mullhalten bibehålls eller ökar vilket gör att jorden blir bördig, kan hålla kvar mer vatten och näring och är mer tålig mot torka. Dessutom kan dessa välmående jordar lagra in klimatpåverkande koldioxid. Den effekten förstärks genom att KRAV-bönder med djur odlar mycket vall (gräs och klöver) som också binder in koldioxid från luften.
Varierad växtföljd minskar förluster av växtnäring
Även stallgödsel ger utsläpp av växthusgaser. Läckaget av växtnäring är ungefär lika stort i KRAV-certifierad och konventionell produktion, men kväveöverskottet som kan läcka ut är mindre räknat per hektar på KRAV-bondens fält. KRAV-bönder kontrollerar sin växtnäringsbalans, och strävar efter balans mellan den näring som förs in och den näring som lämnar fältet med skörden. För KRAV-bönder finns regler om varierad växtföljd och olika åtgärder som kan minska förluster av växtnäring och därmed utsläpp av växthusgaser. De kan till exempel ha marken bevuxen vintertid, lagra stallgödsel täckt, hantera den så att den läcker så lite näring som möjligt och sprida den med lämplig teknik och vid lämplig tidpunkt.