I Fjugesta strax utanför Örebro ligger Berga gård som Lisa Schneider driver tillsammans med hennes familj. Gårdens höns värper fina ekologiska, KRAV-märkta ägg. Förra veckan var det dags för hönssläpp, då värphönsen som varit inne under de kalla vintermånaderna fick komma ut på bete igen.
Det var en gråmulen dag men hönorna vandrade ut, trots vädret, när Lisas pappa Claes öppnade luckorna. Under hönssläppet passade vi på att ställa några frågor till Lisa.
Hur tycker du att hönssläppet gick?
– Det gick bättre och snabbare än väntat! Den här hönsgruppen är lite äldre så de var ute på gården förra året och var bekanta med utevistelse. Normalt sett kan det ta hela dagen men de vågade gå långt redan från början vilket var roligt.
Varför har ni valt att vara KRAV-certifierade bönder?
– När vi började med höns 2003 fanns inte frigående utomhus (konventionellt). Att stänga in hönsen var inget alternativ för oss så därför blev det ekologiska höns, och vi ställde om resten av gården till ekologiskt för att kunna göra eget foder.
– Hönsen får mer utrymme inomhus, och de får vara utomhus – vilket inte är en självklarhet för konventionella värphöns. Våra höns är ute från vår till höst, och har tillgång till frisk luft på verandan året om. Och att fodret odlas ekologiskt är förstås också en skillnad, men det vet jag inte om hönsen känner någon skillnad på.
Vilken är den roligaste tiden på året?
– Under sensommaren/hösten när äpplena kommer igång och hönsen sitter uppe i äppelträden och äter äpplen. Då har de lite extra i hagen att smaska på. Utöver äppelträd växer även päron, plommon, havtorn och jordärtskockor i hönshagen som de får äta av. Det är roligt att få släppa ut dom varje morgon och se dem springa ut till sina favoritställen, till exempel till äppelträden.
Hur är det att jobba med höns?
– Det är spännande djur, höns är roliga att titta på. De har så många olika beteenden för sig, så det är roligt att studera hönsen och försöka lista ut vad deras beteenden betyder.
– Och jämfört med andra lantbruksdjur tar de inte så mycket tid eftersom allt är väldigt automatiserat. Det vi gör inne hos hönsen varje dag är att plocka eventuella golvägg, och kolla så alla mår bra. Vintertid fyller vi på med grovfoder. Sen plockas äggen i packrummet och där är det är en maskin som lägger de flesta äggen i kartor.
Råd & Rön kom nyligen med en artikel som visar att det finns rester av PFAS i ekoägg. Vad tänker du om det?
– Det är tråkigt att se. Samtidigt ska vi komma ihåg att det man har hittat är långt under gränsvärdena. Som vuxen kan man äta 40-50 ekoägg i veckan utan att nå upp till Livsmedelsverkets gränsvärde för PFAS. Och det är ju enligt det högsta resultatet som de hittade i ekoägg, det var just ett resultat som stack ut extra mycket.
– Vi i branschen gör vad vi kan för att hitta ersättningar för fiskmjölet och i bästa fall kanske vi faktiskt får en skjuts framåt av de här diskussionerna. Så det är positivt att det kommer upp och att man pratar om det, samtidigt som det kanske ser lite värre ut än vad det faktiskt är. Man behöver se till helheten – det är inte bara äggen som är ett problem utan det är gifterna som vi får i oss på så många olika sätt. Att miljögifterna är där överhuvudtaget, det är det stora problemet egentligen.
– Jag hoppas att inte konsumenter väljer bort ekoäggen. Att välja ett annat ägg löser det kortsiktigt för man får inte i sig PFAS via ägget, men PFAS-kemikalier finns i bekämpningsmedel som används i, bland annat, spannmålsodlingar som blir foder till konventionella höns. Så på lång sikt bidrar man till mindre PFAS i naturen genom att välja ekoägg.
– Vi borde snarast förbjuda användningen av dessa evighetskemikalier. PFAS i lantbruket är nog ett ganska litet problem jämfört med hur det ser ut i andra branscher.
– I slutändan gör alla förstås det de känner sig trygga med, men själv är jag inte speciellt orolig för äggen. Några andra saker jag kommer tänka på, innan jag börjar fundera på min egen och mina barns konsumtion av våra ekoägg, är bland annat att inte använda stekpannor med non-stick beläggning och bara köpa miljömärkt bakplåtspapper.
i äggboden kan Kunder handla
Äggen som hönsen värper säljer familjen Schneider i äggboden/gårdsbutiken på gården och via packeriet Alsbo Ägg till olika matbutiker. I gårdsbutiken säljer de bland annat även kokhöna, lamm och ”Lyckliga Hönans Mathantverk” i form av exempelvis ostkaka och glass som de gör på ägg från gården.
Du kan följa Berga gård på Facebook och Instagram, och på deras hemsida kan ni läsa mer om gården.
Du kan läsa mer om PFAS i ekoägg här.
Fakta
- Det finns cirka 3 550 KRAV-bönder som producerar KRAV-märkt frukt och grönt, spannmål, kött och mejeriprodukter. Ni möter dem i vår reportageserie Månadens KRAV-bonde.