Naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel är ämnen som inte förekommer naturligt i naturen utan som är skapade helt på kemisk väg. De utvecklas för sin höga toxicitetsförmåga att döda insekter, ogräs eller mikroorganismer. De används i stor utsträckning i konventionella odlingar oftast flera gånger under en odlingssäsong, och kan även användas efter skörd.
När konventionella odlingar besprutas med syntetiskt framställda kemikalier, blåser en del iväg. Bekämpningsmedel följer också med vatten ut från åkern. De kan hamna i grannens odlingar, i luften, i sjöar, vattendrag, samt i vårt grundvatten. Till och med i regnvattnet finns de.
Rester av bekämpningsmedel finns också i den konventionellt producerade maten, särskilt i frukt, bär och grönsaker. Det visar de årliga stickprovskontrollerna som Livsmedelsverket tar på livsmedel som ska säljas i Sverige. Mest kemikalierester påträffas i varor som importeras, men även svenska konventionellt producerade frukter och grönsaker innehåller kemikalierester. Många tror att medlen bara sitter på ytan och går att spola bort, men de finns också inuti livsmedlen.
Det kan även finnas rester av bekämpningsmedel i kött, mjölk och ägg som har producerats konventionellt, om de grödor som används till djurfoder har besprutats.