KRAV-märkta kycklingar lever ett mer naturligt kycklingliv. De har gott om utrymme att röra sig på både inne och ute, och är i verklig mening “frigående”. Under minst fyra sammanhängande månader maj-september har stallet öppet minst 12 timmar varje dag. Då kan kycklingarna gå ut och in som de vill. Där ute andas de frisk luft och pickar i gräset. De har tillgång till sandbad för att hålla fjäderdräkten ren. Även på vintern kan de gå ut när vädret tillåter och vid sämre väderlek på en veranda under tak. KRAV-märkt kyckling är den enda som får grönt ljus i WWF:s Köttguide.
Bra saker med KRAV-märkt kyckling
- Kycklingarna ska få vara ute större delen av dygnet under minst fyra sammanhängande månader maj-september.
- De ska dessutom få vara ute under en del av dagen från tidig vår till sen höst, så länge väder och markförhållanden är lämpliga och minst en tredjedel av sina liv.
- På sommaren får de gå ut och äta gräs, sprätta och picka mask.
- Varje slaktkyckling ska ha tillgång till minst 4 kvadratmeter rastgårdsyta.
- Rastgården ska erbjuda till exempel träd och buskar där kycklingen kan få skydd.
- De får gå fritt inomhus med gott om plats – KRAV-märkta kycklingar har mycket större utrymme inomhus än konventionella.
- De äter i huvudsak KRAV-märkt foder, som till minst hälften ska odlas på gården.
- De får rotfrukter, hö eller annat grovt foder att sysselsätta sig med.
- Mediciner får inte ges i förebyggande syfte.