Långmyre vineri på Gotland är en av få vingårdar i Sverige som har professionell inriktning och som dessutom är KRAV-certifierad. Där förädlar vinmakarna Emma Serner och Andrea Guerra KRAV-märkta viner, som så småningom hamnar i Systembolagets sortiment.
Sverige är kanske inte ett land som man förknippar med vinproduktion. Men faktum är att det finns ett 100-tal vingårdar här, de flesta ligger i Skåne men två finns på Gotland.
Långmyre vineri är en av tre svenska vingårdar som dessutom är KRAV-certifierade – de andra två är Ästad vingård i Halland och Flyinge vingård i Skåne. Vingården ligger längst ner på gotländska Sudret. Här driver Emma Serner och hennes sambo Andrea Guerra en vinodling och ett vineri, där vinet framställs och tappas på flaskor.
Emma var sommargotlänning under sin uppväxt och träffade Andrea för sju år sedan på en vingård i Italien där hon praktiserade som ett första steg in i vinvärlden. Han är utbildad oenolog och hade arbetat på flera vinodlingar runt om i världen. De två blev snart ett par och började fantisera om att starta eget på Gotland.
– Vi ville driva hållbart jordbruk och därför uteslöt vi Sydeuropa, där klimatet är för tufft för att odla ekologiskt. Väderförhållandena är oberäkneliga och många sprutar mycket bekämpningsmedel för att rädda sina odlingar. Vi ville odla någonstans där klimatet är lite mildare så att sjukdomstrycket inte blir lika högt. Då började vi blicka längre norrut. Gotland har många soltimmar per år och vindruvsodling kräver väldigt lite regn, säger Emma Serner.
Odlar fem sorters druvor
De planterade sina första rankor 2018, och efter de två års omställningstid som krävs för att bli KRAV-certifierad blev den fem hektar stora odlingen KRAV-ansluten. I den sandiga jorden odlas fem olika sorters druvor, två blå och tre gröna. Druvorna är så kallade ”hybrider”, korsningar mellan förädlade vinrankor och vildväxande, de senare är mindre känsliga för dåligt väder. Hybriddruvor trivs också bättre i ett svalare klimat.
– Man kan säga att den ena rankan är som en förälder som ger goda druvor och den andra har ett bra immunförsvar, säger Emma Serner.
En druva behöver ca 100 dagar från blomning till skörd. När vi besöker vingården i mitten på juli är vindruvorna fortfarande pyttesmå. När druvorna skördas i oktober har de hunnit bli en knapp centimeter i diameter.
– På Gotland ligger vi ungefär en månad efter Skåne. Vi har kalla vårar men tack vare Östersjön är sensommaren lång och då kommer vi i kapp. För druvorna är det bra timing, man vill gärna att mognadsfasen ska vara långsam för att smakerna ska utvecklas.
Druvorna förädlas till rosé, vitt, rött och mousserande vin på vineriet i Burgsvik. Under ett år produceras mellan 20 000 och 25 000 flaskor.
– Vi har bara premiumprodukter, med lågt skördeuttag och få liter vin per odlad hektar, vilket ger en hantverkspräglad produktion. Vi lägger ner många arbetstimmar jämfört med en vanlig vingård, och är beroende av perfekta väderförhållanden. Vi har inga marginaler om någonting skulle slå fel, säger Emma.
Vinerna finns som beställningssortiment på Systembolaget och säljs i utvalda butiker på Gotland.