Nyheter

Ställ krav på äggen i påsk!

16 apr, 2019

Ägg är näringsrika och användbara – en viktig ingrediens i de flesta kök. I påsk kommer svenskarna att i snitt äta fem ägg per person, totalt cirka 50 miljoner ägg. Men allt färre ägg kommer från ekologiska, svenska KRAV-märkta gårdar där hönsen fått gå ute och beta och picka.

Försäljningen av KRAV-märkta ägg har sjunkit med 11 procent under de senaste två åren. Under påsken 2018 var endast 8,5 miljoner sålda ägg KRAV-märkta, av en total konsumtion på 50 miljoner ägg. Den här utvecklingen får konsekvenser för hönsen, miljön och de lantbrukare som investerat i anläggningar med hög djurvälfärd.

Fördelar med KRAV-märkta ägg

  • Hönan går ute i gröngräset på sommarhalvåret och pickar och sprätter.
  • Max 6 höns per kvadratmeter inne och minst 4 kvadratmeter per höna ute.
  • Hönan får bada i sand eller jord för att hålla fjäderdräkten ren.
  • KRAV-märkta höns får foder som är odlat utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.
  • Produktionen kontrolleras varje år av en oberoende organisation
KRAV-märkt påskägg - för dig, naturen och hönorna
KRAV-märkt påskägg – för dig, naturen och hönorna

Läs mer om KRAV-märkt påskmat

Dela sidan