Ägg är näringsrika och användbara – en viktig ingrediens i de flesta kök. I påsk kommer svenskarna att i snitt äta fem ägg per person, totalt cirka 50 miljoner ägg. Men allt färre ägg kommer från ekologiska, svenska KRAV-märkta gårdar där hönsen fått gå ute och beta och picka.
Försäljningen av KRAV-märkta ägg har sjunkit med 11 procent under de senaste två åren. Under påsken 2018 var endast 8,5 miljoner sålda ägg KRAV-märkta, av en total konsumtion på 50 miljoner ägg. Den här utvecklingen får konsekvenser för hönsen, miljön och de lantbrukare som investerat i anläggningar med hög djurvälfärd.
Fördelar med KRAV-märkta ägg
- Hönan går ute i gröngräset på sommarhalvåret och pickar och sprätter.
- Max 6 höns per kvadratmeter inne och minst 4 kvadratmeter per höna ute.
- Hönan får bada i sand eller jord för att hålla fjäderdräkten ren.
- KRAV-märkta höns får foder som är odlat utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.
- Produktionen kontrolleras varje år av en oberoende organisation