Ägg

Det kan finnas många olika äggkartonger att välja mellan i butiken. Vilken ska man ta? Välj en kartong med KRAV-märke. Då behöver du inte fundera över hur mycket utrymme hönsen har haft eller vad de har ätit. KRAV-märket fungerar som en allt-i-ett-märkning. Det står för allt du behöver veta: detta är det mest hållbara alternativet!

KRAV-märkta ägg är lite dyrare än andra. Det beror på att hönsen som har värpt dem är uppfödda på “lyxmat”, ekologiskt producerat foder utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel, som är mycket dyrare än konventionellt foder. Höns hos en KRAV-bonde har också större yta att röra sig på i stallet och dessutom får de gå ut – sådant kostar. De flesta konventionella höns får aldrig gå ut. Ägg är för övrigt hållbara på mer än ett sätt. De är ekologiskt och hållbart producerade, men håller också att äta flera veckor efter utgångsdatum på kartongen. Om det knäckta ägget luktar bra, så är det okej.

 

KRAV-ekologiska ägg, kommer från höns som …

  • … äter i huvudsak ekologiskt foder, varav minst hälften odlas på gården
  • … får rotfrukter eller hö att picka i som tidsfördriv
  • … får vara ute och äta gräs, sprätta och picka mask

 

Mer om KRAV-märkta ägg

  • KRAV-märkta ägg innehåller mer mineraler och vitaminer än konventionella ägg. Det anses ha att göra med det KRAV-märkta foder de får (Livsmedelsverket, 2010)
  • Alla KRAV-märkta ägg kommer från Sverige

KRAV-märkta produkter