Forskningsrön

Ekologisk mat halverade risken för missbildning

16 aug, 2015

Gravida kvinnor som äter ekologisk mat halverade risken att föda pojkar med missbildningen hypospadi. Det visar en studie från norska folkhälsoinstitutets Mor och barn-undersökning.

Hypospadi innebär att urinöppningen mynnar på undersidan av penis. Något som kan rättas till med kirurgi.

Studien omfattar över 35 000 mödrar som fött pojkar under åren 2002 till 2008. De fick rapportera hur ofta de åt ekologiskt för sex olika matvarugrupper (grönsaker, frukt, bröd/cerealier, mjölkprodukter, ägg och kött). Risken för hypospadi minskade mest när mödrarna ätit ekologiska grönsaker.

Bara 0,1 procent av de mödrar som åt ekologisk mat ibland, ofta eller för det mesta fick pojkar med hypospadi. Motsvarande siffra för de som sällan eller aldrig åt ekologiskt var 0,3 procent.

Vid analysen har hänsyn tagits till andra faktorer som ålder, övrig kost, utbildning, inkomst och om fostret vuxit normalt. Resultatet ska dock tolkas varsamt menar författarna.

Källa:

  • Anne Lise Brantsæter m.fl. Organic Food Consumption during Pregnancy and Hypospadias and Cryptorchidism at Birth: The Norwegian Mother and Child Cohort Study (MoBa). ENVIRONMENTAL
    HEALTH PERSPEC T I VES. 2015.

Dela sidan