Kampanjer

Tack för maten

24 mar, 2025

Bild på mörkhårig kvinna med två barn, en flicka och en pojke. De sitter vid ett bord och äter pasta.

Allt börjar i jorden – och med ditt val i hyllan

Allt börjar i jorden, där frön får sin näring och där grödorna hämtar sin kraft. En frisk och levande jord full av mikroorganismer och maskar som hjälper till att bryta ner organiskt material och att bibehålla en frisk jordstruktur. Det är avgörande för att vi ska få hållbara och näringsrika livsmedel. KRAV-bönder lägger mycket tid på att få bördiga jordar och på sina odlingar, de rensar ogräs mekaniskt och för hand. När du som konsument plockar upp en KRAV-märkt produkt från hyllan är du med och gör skillnad för naturen, djuren och den biologiska mångfalden – både i och ovan jord.

KRAV-certifierade odlingar och djur sköts av bönder som arbetar hårt, från tidig morgon till sen kväll. De lägger mycket tid och omsorg på sina djur. Djur på KRAV-certifierade gårdar får vara utomhus, mycket mer än djur hos andra bönder. Mjölkkorna har ett “beteslöfte” – minst hälften av allt grovfoder får de genom att beta på vallar och naturbeten under sommaren. Och det används aldrig naturfrämmande bekämpningsmedel eller konstgödsel vid odling av fodret som KRAV-bönder ger sina djur.

Naturfrämmande bekämpningsmedel innehåller PFAS och andra kemikalier som är skadliga för miljö och hälsa. Eftersom KRAV-bönderna aldrig använder sådant, slipper jorden, vattnet och luften smutsas ner och det blir mindre rester av naturfrämmande bekämpningsmedel i maten på våra tallrikar.

Genom att odla på ett sätt som gynnar jorden säkerställer vi att framtida generationer också kan njuta av rikedomarna den ger. Det bidrar också till mer biologisk mångfald: kring ekologiska odlingar finns i genomsnitt 70 procent fler arter av vilda växter, 78 procent fler daggmaskar i jorden och 50 procent fler arter av bin, fjärilar och andra pollinerande insekter. Humlor och andra pollinerare är avgörande för att vi ska kunna njuta av rika skördar.

KRAV-bönder och allt annat stort och smått i livsmedelskedjan är hjältar då de är med och skapar en mer hållbar matproduktion. Bönderna väljer metoder som främjar biologisk mångfald och jordhälsa och deras hårda arbete och engagemang för renare natur och miljö, ger oss ekologisk och KRAV-märkt mat som vi kan bära hem från livsmedelsbutikerna till våra matbord.

Fem personer runt ett bord vid en uteplats äter pizza tillsammans.
Tack till dig som handlar, lagar och diskar – och som köper KRAV-märkt. Du är med och gör skillnad.

Ett stort tack till dig

Tack för att du som är konsument ställer krav på maten du äter, för att du väljer hållbart och för att du förstår vikten av dina val både för dig själv, dina nära och för planeten. Vi på KRAV vill hylla dig – du är en viktig del av den förändring vi strävar efter. När du väljer en KRAV-märkt produkt – grönsaker, frukt, bär, kött eller mjölkprodukter – får du allt du letar efter: god djuromsorg, mer biologisk mångfald och mindre kemikalier i maten. Som konsument har du därför en kraftfull röst och kan också vara en hjälte. Varje gång du väljer ekologisk och KRAV-märkt mat i butiken gör du ett medvetet val för en bättre framtid. Genom att efterfråga hållbara produkter är du med och driver förändring i hela livsmedelskedjan. Tillsammans kan vi göra skillnad genom att välja mat som är bra för oss och för planeten.

Tack för maten.

Dela sidan