Pressmeddelanden

KRAV lyfter satsning på bättre arbetsvillkor

8 okt, 2020

KRAV lyfter satsning på bättre arbetsvillkor

När du väljer KRAV-märkta bananer, russin, kaffe och vindruvor i affären, bidrar du till schyssta arbetsvillkor. Bättre arbetsvillkor är ett av de tuffa villkor som KRAV ställer på produktion av ekologiska livsmedel som ska KRAV-märkas, och nu lyfts det i en kampanj som pågår oktober månad ut.

Goda arbetsvillkor är en viktig del av KRAVs hållbarhetsmärkning, och något som helt saknas i EU:s eko-regler. KRAVs regler gäller för produktion av KRAV-märkta livsmedel i Sverige och i producentländer där lagstiftning kring arbetsmiljö och arbetsvillkor är svag, eller där den efterlevs dåligt.

– Människor som odlar, plockar och på annat sätt jobbar inom jordbruk och livsmedelsindustri runt om i världen ska självklart ha goda arbetsvillkor! Men tyvärr ser det inte alltid ut så. Därför är jag stolt över att KRAV är en hållbarhetsmärkning som även omfattar kontroll av att medarbetarna har det bra, säger Anita Falkenek, vd på KRAV.

I kampanjen lyfter KRAV produkter som kommer från länder där kraven på bättre arbetsvillkor gör stor skillnad. Därför fokuserar KRAV på bananer, kaffe, russin och vindruvor. Kampanjen kommer att spridas som bilder och korta filmer via KRAVs digitala kanaler, i printannonser och i texter och reportage på KRAVs hemsida.

För att ekologiska produkter som importeras från länder med svag lagstiftning kring arbetsmiljö och arbetsvillkor ska kunna KRAV-märkas, får det inte förekomma brott mot mänskliga rättigheter i samband med produktionen och barn får inte anställas. För de anställda gäller att de ska:

  • ha ett anställningsavtal
  • inte utsättas för diskriminering
  • få avtalsenlig minimilön som gäller i respektive land eller lön enligt kollektivavtal
  • ha rätt att förhandla kollektivt och rätt att organisera sig
  • ha arbetstider enligt landets lagstiftning
  • ha en säker arbetsmiljö som inte utgör en hälsorisk

Se mer om kampanjen och tre korta filmer här

Kontakt:
Anita Falkenek, vd på KRAV, 070-209 05 82, anita.falkenek@krav.se

Carina Johansson, pressansvarig på KRAV, 070-607 30 78, carina.johansson@krav.se

Ladda ner som pdf

Dela sidan