Pressmeddelanden

Restaurang TAK tänker hållbart hela vägen med KRAV-certifiering

15 apr, 2019

Restaurang TAK tänker hållbart hela vägen med KRAV-certifiering

Restaurang TAK på Brunkebergstorg i centrala Stockholm har precis blivit KRAV-certifierad på nivå 1. På menyn finns KRAV-märkt picklad kålrot, istället för traditionell japansk gari.

På restaurang TAK tolkar man det japanska köket på nordiskt sätt, både när det gäller idéer, teknik och råvaror. För TAKs gastronomiska ledare Frida Ronge är det viktigt att i största möjliga mån arbeta efter säsong och använda de råvaror som finns olika tider på året.

– Mitt mål är att hitta trender och råvaror som är hållbara och samtidigt spännande för gästerna. Till hösten planerar vi att servera fyra nya rätter fokuserade på alger, eftersom alger är mer hållbara för vår planet och dessutom jättegott, berättar Frida Ronge.

TAK serverar väl utvalda råvaror, många av dem KRAV- och MSC-märkta, och har minskat på proteinet i varje rätt för att på det sättet vara hållbara men inte nödvändigtvis dyrare.

– TAK är ett utmärkt exempel på hur man kan arbeta med hållbarhet i alla led, från idé till planering, genomförande och uppföljning. Strävan efter att hela tiden utvecklas och göra ännu mer för vår planet är något vi uppmuntrar med vår KRAV-certifiering, säger Cecilia Lenbäck, affärsområdeschef Livsmedel på KRAV.

På restaurangen jobbar man mycket med hållbarhet och matsvinnet vägs varje dag för att man ska kunna justera inköp och portioner.
– Att inte servera buffé är ett medvetet val, eftersom bufféer innebär större matsvinn, säger Frida.

Ett annat sätt är att servera samma lunchalternativ under en period och vara flexibla om någon råvara tar slut. Överblivna lunchrätter säljs via appen Karma.

I KRAVs regler för restauranger ryms även krav på utbildning och socialt ansvar.
– Alla TAKs medarbetare har kunskap om KRAV, ekologi och hållbarhet genom utbildning som hotellkedjan Nordic Choice erbjuder, berättar Frida.
Hotellkedjan, som serverar KRAV-märkta frukostar, inhyser restaurang TAK i sina lokaler.

Nästa steg för Frida Ronge och TAK är att kunna odla örter, kål och sallad på taket. Det kan bli en utmaning på grund av logistiken som byggs om uppe på taken, men Frida ser positivt på sin vision.

Mer om KRAV-certifiering av restauranger:
https://www.krav.se/foretag/valj-verksamhet/restaurang-och-storkok/

Kontakt:
Frida Welin, projektledare PR och samarbeten KRAV: 070-605 78 49

Ladda ner som pdf

Dela sidan