Nyheter

Allt fler märken på maten förvirrar konsumenter

10 mar, 2021

Unga konsumenter letar efter KRAV-märket

Det kommer allt fler klimat- och hållbarhetsmärkningar för livsmedel, och det tycker många konsumenter är förvirrande. En Sifo-undersökning visar att 32 procent av tillfrågade konsumenter tycker det är svårt att veta vilken märkning de kan lita på, samtidigt som många konsumenter är angelägna om att välja hållbart när de handlar livsmedel.

Svenska konsumenter ställer höga krav på maten de handlar. KRAVs Sifo-undersökning visar att de i första hand vill att maten ska ha hög kvalitet (53 procent), att produkterna ska vara bra för djuren och att maten har svenskt ursprung (46 procent), att den får dem att må bra (42 procent), att den är producerad med bra arbetsvillkor (28 procent) och odlad utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel (24 procent). Detta visar att konsumenterna är angelägna om att välja hållbart.

KRAV-märkta produkter svarar mot många av de önskemål som konsumenterna har. Exempelvis är KRAV-märkta ägg, mejeriprodukter, kött och kyckling alltid producerade i Sverige. Men enligt Sifo-undersökningen förknippar bara 25 procent av konsumenterna KRAV med svenskt ursprung.

– Många KRAV-märkta produkter är producerade i Sverige och genom vårt nya samarbete med Från Sverige hoppas vi kunna hjälpa konsumenterna att lättare hitta produkter som både är märkta med KRAV och Från Sverige, säger Anita Falkenek, vd på KRAV.

Undersökningen visar också att KRAV liksom tidigare är den mest kända hållbarhetsmärkningen av livsmedel i Sverige. Hela 99 procent av svenska konsumenter i åldern 20-70 känner till KRAV-märkt. Av de tillfrågade konsumenterna i undersökningen är 71 procent villiga att betala mer för en KRAV-märkt vara än för en utan KRAV-märkning, och 30 procent uppger att de köper KRAV-märkta varor så ofta de kan.

– Det är oerhört glädjande att så många konsumenter förstår värdet av vad KRAV-märket står för. När man handlar KRAV-ekologiskt bidrar man exempelvis till ökad biologisk mångfald. Det finns i genomsnitt 50 procent fler arter av växter och pollinatörer som humlor och bin i ekologiska odlingar än i konventionella, säger Anita Falkenek.

Om undersökningen

Undersökningen utfördes av Kantar Sifo på uppdrag av KRAV under november 2020. Den gjordes via telefonintervjuer med 1 037 svenska konsumenter i åldrarna 20-70 år, som var helt eller delvis ansvariga för matinköpen. Urvalet gjordes riksrepresentativt, dvs var jämnt fördelat på kön, ålder och region.

Dela sidan