Reportage

Äggproducenter i Östergötland: välj KRAV-märkt i påsk

30 mar, 2023

alvastra_webb-1648732127

I årets påskkampanj fokuserar KRAV på vikten av djurvälfärd och lyfter det extra utrymme som KRAV-märkta värphöns har. Här kommer en hälsning från en KRAV-certifierad äggproducent som levererar hållbara ägg till påskbordet.

Vilka är ni?

– Vi heter Åsa och Thomas Orrenius och är verksamma på Alvastra Kungsgård i Östergötland.

Varför har ni valt att bli KRAV-bönder?

– Vi har en gård som passar för ekologisk produktion, och här har vi förutom äggproduktion även växtodling och nötköttsproduktion. Tillsammans skapar det ett mycket bra kretslopp på gården.

– Våra ekologiska höns får ekologiskt foder, och har gott om plats både inne och ute. Mycket av fodret till djuren producerar vi själva och gödseln från djuren ger oss goda skördar. 

Vad är det bästa med ert jobb?

– Det bästa är variationen i arbetet över året. Vi upplever att vi gör något viktigt genom att producera bra mat på ett hållbart sätt. Vi är stolta över vårt lantbruk!

Varför är de KRAV-märkta äggen lite dyrare?

– Våra foderpriser skenar och påverkas mycket av det som händer med diesel- och elpriserna, och med krig och oroligheter i världen. Sedan är ekologisk produktion en dyrare produktionsform än konventionellt, då hönsen har mer yta per djur både inne och ute, och får foder som är dyrare att producera.

Foto: Privat

Varför ska man välja KRAV-märkta ägg i påsk?

– Man ska välja KRAV-märkta ägg för att bidra till mer biologisk mångfald och en bättre djurvälfärd. KRAV-märkta värphöns får vara ute under minst fyra månader på sommaren, picka och sprätta och leva ett naturligt hönsliv.

Var kan man köpa era ägg?

– Vi levererar våra ägg till Stjärnäggsgruppen i Linköping som sedan packar dem till olika butiker runt om i landet. För den som har vägarna förbi går det även att besöka vår äggbod på gården!

Foto: Privat

Dela sidan