Reportage

Äggproducenterna: välj KRAV-märkt i påsk

6 apr, 2022

I årets påskkampanj fokuserar KRAV på djurvälfärd med extra fokus på djurens utrymme. Här  kommer en hälsning från en KRAV-certifierad äggproducent som levererar hållbara ägg till påskbordet.

Vilka är ni?

– Vi heter Åsa och Thomas Orrenius och är verksamma på Alvastra Kungsgård i Östergötland.

Därför har vi valt att bli KRAV-bönder 

– Vi har valt att bli KRAV bönder därför att vi tycker att vi har en gård som har förutsättningar för det.

– På gården bedriver vi växtodling, äggproduktion och nötköttsproduktion,  vilket tillsammans skapar ett mycket bra kretslopp på gården.

– Mycket av fodret producerar vi själva och vi använder gödseln från djuren för att fortsätta ta goda skördar. Korna har en stor betydelse eftersom de äter ensilage (gräs) som är en viktig gröda i växtföljen då den reducerar ogräs och binder kol och kväve.

– Våra ekologiska höns har gott om plats både inne och ute och de äter ekologiskt foder.

Vad är det bästa med ert jobb?

– Det bästa är variationen i arbetet över året. Vi upplever att vi gör något viktigt genom att producera bra mat på ett hållbart sätt. Vi är stolta över vårt lantbruk!

 Därför är de KRAV-märkta äggen lite dyrare, särskilt nu…

– Våra foderpriser skenar och foderpriset påverkas mycket av det som händer med diesel/el, krig och oroligheter i världen. Det är alltid en dyrare produktionsform än konventionellt då hönsen har mer yta per djur inne och de äter foder som är dyrare att producera.

Foto: Privat

Därför tycker vi att man ska välja just KRAV-märkta ägg i påsk

– Välj KRAV-märkta ägg för att bidra till en bättre mångfald i naturen, hönor som får gå ut och ägg som är klimatsmarta superlivsmedel.

Var kan man köpa era ägg?

– Vi levererar våra ägg till Stjärnäggsgruppen i Linköping som sedan packar dem till olika butiker runt om i landet. För den som har vägarna förbi går det även att besöka vår äggbod på gården!

Foto: Privat

Dela sidan