Reportage

KRAV-märkta ägg värda en avstickare

12 mar, 2021

Norr om Mantorp finns en av Sveriges 104 KRAV-certifierade äggproducenter. Hit till Gottlösa äggbod gör resenärer mellan Göteborg och Stockholm en avstickare, för att köpa ägg som har rykte om sig att vara extra goda.

Färskare ägg finns knappast att få än dem man kan köpa i en äggbod utanför ett hönshus. Extra goda blir de kanske när hönsen utfodras med KRAV-ekologiskt vete och havre, som i Gottlösa där Magnus och Eva Davidsson odlar eget hönsfoder.

Makarna Davidsson har haft KRAV-certifierad äggproduktion sedan 2012, då de avvecklade grisproduktionen. I det gamla ombyggda grisstallet finns nu 13 500 värphöns av rasen Bovans robust, som varje dag värper drygt 13 000 KRAV-märkta ägg.

– Men värphöns är känsliga för förändringar. Händer det nåt med vatten, ljus eller foder så påverkar det äggläggningen. Vi har haft rävar här på sommaren, och då blir en del hönor så uppskrämda att de helt slutar värpa, säger Magnus Davidsson.

Räven jagar han själv bort. När höken kommer, varnar de 50 brunspräckliga tupparna högljutt så att hönsen hinner ta skydd.

Magnus Davidsson. Foto: Privat

Eltråd i stället för jaktlicens

I stället för att skaffa jaktlicens, försöker Davidssons hålla undan rävarna med eltråd i staketet runt det nära sex hektar stora gräsområde där hönorna får gå ute och picka och sprätta på sommaren. Hur det blir med utevistelsen för hönsen den kommande sommaren är dock oklart, eftersom den pågående fågelinfluensan har medfört restriktioner från Jordbruksverket om att alla som har fjäderfän och som säljer ägg och kött tills vidare ska hålla sina djur inomhus.

– Om fågelinfluensan fortsätter har vi en väl tilltagen veranda dit hönsen kan gå året om för att få lite uteluft så snart ljuset tänds i stallet på morgonen, säger Magnus Davidsson.

De allra flesta KRAV-certifierade höns har tillgång till en veranda ansluten till hönsstallet, där de får vistas även under fågelinfluensarestriktioner så länge verandan är säkrad mot vilda fåglar.

Självbetjäning på grund av pandemi

Just nu har vi också en besvärlig smitta för människor att hantera, i och med corona-pandemin. I Gottlösa har man ordnat det så att kunderna betjänar sig själva i äggboden och betalar med swish. Äggen fyller Magnus och Eva på från baksidan av boden.

De flesta av sina ägg säljer de till Gotlandsägg, som kommer till gården och hämtar varje vecka. Men det blir mer än tillräckligt över till äggboden, och till reko-ringsförsäljningen i Linköping var 14:de dag.

– Det är lätt att sälja färska ägg, och KRAV-märket betyder något extra för kunderna, säger Magnus Davidsson.

Fördelar med KRAV-märkta ägg

  • KRAV-certifierade höns får gå ute större delen av dygnet minst fyra sammanhängande månader mellan maj och september, medan höns på konventionella gårdar hålls inne året om, såvida de inte är certifierade utehöns.
  • Max 6 höns per kvadratmeter i KRAV-certifierade stall. I konventionella stall är det 7-18 höns per kvadratmeter.
  • KRAV-märkta höns får bada i sand eller jord för att hålla fjäderdräkten ren.
  • KRAV-märkta höns får foder odlat utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Vid odling av konventionellt foder är sådana produkter tillåtna.
  • KRAV-märkta höns får inte ges mediciner i förebyggande syfte.
  • Djurhållningen på en KRAV-certifierad gård kontrolleras minst en gång per år av ett oberoende kontrollföretag.

Dela sidan