Debatt

Ge ett nyårslöfte som hjälper både djur och natur

1 jan, 2021

pollinerare_hero

Det är många svenskar som på nyårsnatten lovar sig själva att äta bättre, oftast för magens eller hälsans skull. 

Ett av de vanligaste nyårslöftena är att äta bättre mat, för hälsans skull. Det tycker vi på KRAV är bra. Men inför 2021 hoppas vi att fler även vill äta bättre för djurens, naturens och klimatets skull. Det råder inte någon som helst tvekan om att klimatkrisen är här. Och att den är akut. 2020 är med råge det varmaste året som uppmätts i Sverige sedan temperaturmätningar startade. Enligt en ny FN-rapport är jorden på väg mot minst tre graders uppvärmning. Samtidigt minskar den biologiska mångfalden och miljögifter fortsätter att spridas i naturen. Detta är enorma utmaningar som kräver krafttag från hela samhället. Men det är också någonting som var och en av oss kan bidra till att motverka – lite varje dag. Och vi kan börja redan nästan gång vi går och handlar. 

Det är många svenskar som på nyårsnatten lovar sig själva att äta bättre, oftast för magens eller hälsans skull. Många misslyckas, faller tillbaka i gamla vanor. Men kanske blir löftet enklare att hålla om man inser att bättre mat inte bara ger bättre hälsa, utan också kan bidra till ökad biologisk mångfald, minskad klimatpåverkan och bättre djurvälfärd. 

För oss på KRAV handlar bättre mat om att göra ett hållbart matval. För en bättre framtid. KRAV-märkta grönsaker, frukter, spannmål och bär odlas ekologiskt utan konstgödsel och besprutas inte med naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. KRAV-märkta djur, som i stor utsträckning får utlopp för sina naturliga beteenden, bidrar dessutom till öppna landskap med fler växter, blommor, insekter och fåglar. Det ökar stabiliteten i våra ekosystem och gör oss bättre rustade att klara torka och skyfall i klimatförändringarnas spår. 

KRAV:s tuffare regler när det gäller djurvälfärd, klimat, miljö och socialt ansvar ger mat som är bättre för luft, jordar och vatten. Och som dessutom är bättre för djur, bönder och konsumenter. Det gångna året har präglats av den globala coronapandemin. Den har visat hur sårbart samhället är, men också hur vi kan hjälpas åt för att tillsammans möta stora utmaningar. Vi är många som hoppas på ett ljusare 2021. Både när det gäller pandemin och miljöhoten. 

Genom små förändringar kan vi tillsammans nå stora resultat. Vi hoppas därför att alla västerbottningar vill avge ett nyårslöfte som hjälper både djur och natur. 

Anita Falkenek, vd på KRAV 

Debattartikel publicerad 34 ggr, bl a i Norran, Östersunds-Posten, Dala-Demokraten, Ljusnan, Gefle Dagblad, Eskilstuna-Kuriren, Gotlands Allehanda, Magazin24 

Dela sidan