I Munka-Ljungby, i norra Skåne, driver Eva och Kenneth Bendroth sen 1992 det groddföretaget Munkagrodden och sen 6 år tillbaka företaget Nyttogrönt. Företagen producerar en uppsjö av klassiska groddar och skott, men testar sig även fram i sökandet efter nya spännande produkter. Det märks omedelbart att de har ett stort engagemang för sina anställda och för hållbar matproduktion.
Från en enkel hobbyodling med produktion av ett fåtal groddar har Eva och Kenneths företag Munkagrodden och Nyttogrönt växt till att idag ha 25 anställda och producera groddar och skott till dagligvarubutiker i hela Sverige. I sortimentet finns bland annat välsmakande purjo-, rädis- och rödbetsgroddar, solroskott och ärtskott.
Från frö till grodd – såhär går det till!
Eva och Kenneth köper in KRAV-certifierade linser, bönor och frön som läggs på stora bord eller i kar. För att de sen ska gro behövs bara två saker: vatten och mörker. Det tar ungefär 7 dagar innan groddarna är redo för skalning och slutligen paketeras de för att skickas iväg till försäljning. Skalen används till biogas och gödning. Även skotten odlas på liknande sätt, men med tillägget att de växer ett par dagar under växtlampor.
Hassan, en av de anställda på Munkagrodden, förklarar hur paketeringen behöver ske med försiktighet.
”En utmaning på sommaren är att det lätt blir fuktigt i lokalen. Det är viktigt att vara noga med både mängden vattning och torkning, så att inget ruttnar”, säger Hassan medan han varsamt klipper ärtskott för paketering.
Eva och Kenneth spår SPÄNNANDE TIDER FRAMÅT
Eva berättar att företagen har mycket på gång. En lovande produkt som testas är groddar som mixas till en färs. Tanken är att man ska kunna använda den för att dryga ut köttfärs eller äta som den är för att minska köttkonsumtionen i bland annat skolkök.
”Det är så häftigt. Skolorna vill ju ha mer växtbaserat, istället för kött”, säger Eva.
”Fördelen med att grodda är att mycket antinutrienter bryts ner, vilket gör att du blir mindre gasig i magen, jämfört med andra växtbaserade proteiner”, tillägger Kenneth.
Råvarorna till färsen odlas av Josef Apell, som driver en KRAV-certifierad gård några kilometer bort.
”Det här är en fantastisk idé och en fantastisk lösning med verkligen klimatsmart odling. Det odlas, groddas, förpackas och äts i samma kommun – kan det bli bättre?”, säger Josef
Kenneth berättar att de just nu testar den i skolkök och ringer upp kökschef Peter Nilsson på Strövelstorps skola, för att få en kommentar.
”Jag har testat färsen i en Bolognese till våra elever och både jag och barnen är mycket nöjda”, säger Peter glatt. Han tillägger. ”Det allra viktigaste tycker jag är att det är ekologiskt, att det är riktigt bra råvaror till barnen och att vi lär dem att råvaran är viktig”.
Hållbarhet och groddar går hand i hand
Munkagroddens groddar och skott har varit KRAV-certifierade sen många år tillbaka.
”Det känns skönt att veta att inga barn har jobbat i fröproduktionen – att allting är schysst”, säger Kenneth, och förklarar att de odlingar som Munkagrodden och Nyttogrönt köper grödor ifrån, både utomlands och i Sverige, kontrolleras noga av tredjepart.
De tillägger att groddningsprocessen är väldigt resurseffektiv och inte kräver några bekämpningsmedel. Eva och Kenneth har dock valt att alltid köpa in ekologiska och KRAV-certifierade råvaror.
Slutligen – vad har man egentligen groddar till?
De båda understryker att groddarna har många användningsområden och, trots att de har odlat groddar i 32 år, äter Eva och Kenneth fortfarande groddar och skott nästan varje dag.
“Vi brukar ha alfagroddar på mackan, på pastan eller i sallad. Idag gjorde jag en smoothie med groddar och frusna bär”, säger Eva.
Avslutningsvis vill Eva skicka med en önskan och uppmaning till konsumenter och dagligvaruhandeln.
”Det är så fantastiskt med groddar. Man kan odla dem hela vintern, det krävs ingen besprutning och de är så nyttiga”, säger Eva. ”Jag hoppas att fler förstår alla fördelar och börjar använda dem mer”.
Du kan följa Munkagrodden på instagram och besöka deras webbplats, och besöka Nyttogrönts instagram och webbplats, för att läsa mer om deras verksamhet och sortiment.
FAKTA
- Munkagrodden och Nyttogrönt odlar omkring 125 ton skott/år och ca 1000 ton groddar/år
- Idag har munkagrodden och nyttogrönt 25 anställda, och drivs fortfarande av Munkagroddens grundare, Eva och Kenneth Bendroth.
- Munkagrodden och Nyttorgönt levererar groddar och skott, genom Grönsaksmästarna och Sydgrönt, till de flesta aktörer inom dagligvaruhandeln.
- 95% av de bönor, linser och frön som odlas till groddar och skott är från KRAV-certifierade producenter (resterande 5% är ekologiska).