Debatt

Ekologisk produktion viktig för vår livsmedelsberedskap

25 sep, 2024

alsiketradgardar-morötter-1731076157

Det är beredskapsvecka i Sverige, men vi saknar sedan länge en livsmedelsberedskap inför yttre hot. I dagsläget är vi självförsörjande på livsmedel endast till 50 procent – i fredstid. Resten av vår mat importeras. Vid kris eller krig kan situationen bli mycket besvärlig. Vi bör därför satsa mer på ekologisk produktion, som är mindre beroende av import och där gårdarna har mångsidig produktion.

Vid kris eller krig blir det inte bara brist på importerad mat. Det blir även svårt att få tag i konstgödsel och bekämpningsmedel som också behöver importeras, och som många bönder i Sverige är beroende av för att kunna odla.  

Ekologiska bönder använder varken konstgödsel eller naturfrämmande bekämpningsmedel, utan i stället stallgödsel ofta från egna gården eller gårdar i närheten. Dessutom har ekologiska bönder kunskap om hur man odlar utan importerad konstgödsel och naturfrämmande bekämpningsmedel – något som är viktigt att kunna när vi vid begränsad import måste producera vår mat själva. 

Ekologiska gårdar har oftast både djuruppfödning och växtodling. Med hjälp av djurens ekologiska gödsel odlas ekologiska grönsaker, potatis och spannmål samt foder till djuren i ett näringsrikt kretslopp. Det ökar tillgången på flera sorters livsmedel på många platser i landet, något som är viktigt ur beredskapssynvinkel.  

Dessutom är gårdar med ekologisk produktion spridda över hela Sverige där det finns odlingsbar mark. Närproducerat ger bättre livsmedelsberedskap och mindre sårbarhet. 

Men för att Sverige ska kunna dra nytta av en ökad satsning på ekologisk produktion, måste arbetet som ekologiska bönder utför vara lönsam. De måste få betalt för sitt merarbete och det merkostnader det innebär att exempelvis låta djuren ha tillgång till större ytor både inne och ute.  

I förra veckan presenterade regeringen sitt förslag till budget för 2025. I budgetförslaget slog regeringen fast att ekologiska livsmedel har ett stort förtroende hos svenska konsumenter, och pekade på att ekologiskt är ett viktigt verktyg för att konsumenter ska kunna göra medvetna val när de handlar.    

Vi välkomnar den politiska insikten, och hoppas att den ska leda till konkreta politiska insatser i samband med höstens nya livsmedelsstrategi. Ekologisk produktion är viktig för livsmedelsberedskapen vid kris eller krig. Därför bör politiken ta det yttersta ansvaret för att skapa rimliga förutsättningar för den.  

Emma Rung, vd på KRAV 

Debatten publicerades i Barometern-Oskarshamns-Tidningen 25/9-24

Dela sidan