Nyheter

Ny KRAV-certifierad Kalf & Hansen-restaurang i Stockholm

12 okt, 2018

Snabbmatskedjan Kalf & Hansen valde att KRAV-certifiera sina två restauranger, en i Hammarby Sjöstad och en på Södermalm i Stockholm, för två år sedan. Nu expanderar de ytterligare med en ny restaurang vid S:t Eriksplan – även den KRAV-certifierad på högsta nivån.

-Vissa trodde inte det var möjligt att servera 100 procent ekologisk mat för de priserna som erbjuds gästerna, säger Rune Kalf-Hansen som äger restaurangkedjan tillsammans med sin son Fabian Kalf-Hansen.

Vissa trodde inte det var möjligt att servera 100 procent ekologisk mat för de priserna som erbjuds gästerna.

Framgångssagan startade för fyra år sedan med två restauranger i centrala Stockholm. I slutet av september slog de upp portarna till en tredje, denna på Rörstrandsgatan 3, endast ett stenkast från S:t Eriksplan i Vasastan. Maten är 100 procent ekologisk nordisk snabbmat med kött, fisk och vegetariska alternativ. Även den nya restaurangen är KRAV-certifierad med tre stjärnor, vilket innebär att minst 90 procent av råvarorna är godkända enligt KRAVs regler för restauranger.

Kalf & Hansen slänger ingen mat, målet är att alltid ha noll procent svinn. Men det är inte bara i maten de har ett hållbarhetstänk, även inredningen och arbetskläderna ska göra så litet avtryck som möjligt.

– Vi tar extra hänsyn till att byggmaterial och köksinredning ska vara hållbart producerat, vi har till exempel muggar i bambu och inredningen är delvis begagnade fynd.

Kalf & Hansen har blivit flerfaldigt prisbelönade för sin ekologiska snabbmat, senast förra året blev kedjan utsedd till ”Årets mest hållbara krog” på Restauranggalan.

Far och son Kalf-Hansen har inga planer på att sakta av på takten.

-Vi vill fortsätta växa och öppna fler restauranger, berättar de.

Fakta om KRAV-certifiering

Totalt finns omkring 1 200 KRAV-certifierade restauranger i Sverige. Restauranger kan KRAV-certifieras på tre olika nivåer för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med godkända råvaror. Ju större andel godkända råvaror, desto fler stjärnor i märkningen är ifyllda:

  • En stjärna = minst 25 % godkända livsmedel eller 15 godkända produkter
  • Två stjärnor = minst 50 % godkända livsmedel
  • Tre stjärnor = minst 90 % godkända livsmedel

En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering. Kalf & Hansen certifieras av certifieringsföretaget HS Certifiering AB

Dela sidan