Pressmeddelanden

Inga bin. Ingen mat. Kändiskockar deltar i kokbok utan mat

19 maj, 2022

Inga bin. Ingen mat. Kändiskockar deltar i kokbok utan mat

Idag tar vi för givet att vi ska kunna laga mat utifrån spännande recept med många olika råvaror. Det kan vi tacka bina och andra insekter för. Deras pollinering av växter och grödor är en förutsättning för mycket av maten vi äter. Men bina håller på att försvinna och utan dem hotas framtidens matproduktion. Nu väljer KRAV att visa på allvaret i situationen. Tillsammans med några av Sveriges främsta kockar och matkreatörer lanserar de en kokbok helt utan mat. Kokboken släpps i samband med den Biologiska mångfaldens dag den 22 maj.

– Genom att släppa en kokbok med recept helt utan ingredienser och mat, vill vi skapa en koppling till något så stort och komplext som den biologiska mångfalden. Vi och de 31 kockar och matkreatörer som står bakom initiativet hoppas att kokboken ska inspirera konsumenter att tänka till lite extra i matbutiken. Genom att välja ekologiska, hållbart producerade råvaror, kan vi bidra till att skapa en miljö där bin och andra insekter kan leva och fortsätter pollinera växter, säger Cecilia Lenbäck, tf vd KRAV.

Kokboken innehåller 32 recept från några av Sveriges främsta kockar och matkreatörer, bland andra Erik Videgård, Frida Ronge, Jason Diakité, Joel Åhlin och Harald Wachtmeister. Här hittar man allt ifrån nytolkningar av klassiker och rätter som lyfter en vanlig vardag, till bakverken som tar en tillbaka till barndomens somrar. Boken trycks i en begränsad upplaga och kan även laddas ned från KRAVs webbplats. En av kockarna som står bakom initiativet är krögaren Erik Videgård, som ofta syns laga mat i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Det är jättebra att KRAV har valt att uppmärksamma hur viktigt det är att alla bidrar till att rädda den biologiska mångfalden. Att laga mat utan ingredienser är något som vi förhoppningsvis inte kommer att behöva vara med om, men tanken på att inte kunna äta sin favoritmat, gör att man förstår allvaret. Förhoppningsvis får den här kokboken fler att välja produkter som gynnar den biologiska mångfalden så att vi kan fortsätta att skapa lika goda som varierande recept och maträtter även i framtiden, säger Erik Videgård.

Djur- och växtlivet hotas av föroreningar, bekämpningsmedel och klimatförändringar. För att säkra framtidens matproduktion och arbeta för en hållbar framtid är det viktigt att värna om den biologiska mångfalden. Vi behöver därför radikalt förändra en stor del av vad vi äter och hur vi producerar maten. KRAV-certifierad ekologisk odling, utan naturfrämmande bekämpningsmedel och med mångsidig odling, är ett bra sätt att göra detta på. I genomsnitt finns det 50 procent fler arter av växter och pollinerare på ekologiska gårdar. Genom att välja KRAV-märkt mat kan vi alla bidra till ett långsiktigt arbete för den biologiska mångfalden.

www.krav.se/kokboken 

Ladda ner kokboken 

Ladda ner som pdf

Relaterat innehåll

Dela sidan