Reportage

”Det kan inte vara meningen att vi ska spruta gift på grödorna”

19 nov, 2020

Svensk mat och hög självförsörjningsgrad har aldrig varit hetare än nu. Men det är skillnad på blågult och blågult. KRAV-bonden Anders Östlund berättar mer om varför han odlat utan naturfrämmande, kemiska bekämpningsmedel i över 30 år, och varför den offentliga sektorn borde leva som den lär.

Anders Östlund odlar potatis, morötter och vitkål på Källsprångs gård i Åsbro i Örebro län tillsammans med sin fru Maria. Redan 1989, bara fyra år efter att KRAV grundades, blev gården KRAV-certifierad.

Hur såg omvärlden på ekologiska jordbrukare för trettio år sedan?

– Då blev vi mer eller mindre dumförklarade. Men vi hade en ”Bullerby-dröm” om att försörja familjen med egenproducerade grönsaker, utan att använda kemiska bekämpningsmedel – i dag skulle man kalla det ”självhushåll” – och när barnen blev ganska stora, insåg vi att vi faktiskt hade levt vår dröm. Det var då vi bestämde oss för att göra ett stort företag av drömmen.

Varför ville ni inte använda kemiska bekämpningsmedel?

– Det kändes onaturligt och fel, det kunde ju inte vara meningen att vi skulle spruta gift på grödorna, för att allt skulle bli bra. Vi började laborera med växtföljden och insåg att varje ogräs hade en känslig punkt som det gällde att hitta. Nu, efter tjugo år, har vi utvecklat ett system med en strategi för varje gröda där vi hackar och rensar för hand.

Varför ville ni odla ekologiskt?

– Snarare funderade vi över vad vi skulle vinna på att inte göra det. Det är lätt att bli lurad av kemiindustrin, det är en sån business. De hittar på en kemikalie som de kan tjäna pengar på, sen blir det helsidesannonser i lantbrukstidningarna. Det är därför KRAV är så intressant – det är en motkraft.

Vilka är de stora miljövinsterna med att odla KRAV-märkt?

– Vi utesluter ju hela kemibiten. Dels slipper vi spruta våra åkrar, dels behöver kemikalierna varken tillverkas eller transporteras. Vi märkte också tidigt att jorden blev bördigare av att vi gjorde ”rätt”.

Hur mycket av er produktion går till offentlig sektor?

– Tidigare levererade vi väldigt mycket dit. Vi har inte själva jobbat med offentlig upphandling, det blir för svårt för oss att köra runt med potatis till varenda förskola så det gick via den lokala grossisten Trädgårdshallen. Men efter att de tappade kontraktet med kommunerna fick vi inte vara med längre.

Vilket ansvar har den offentliga sektorn för att stötta omställningen till 60 procent eko i offentliga kök, 2030?

– Det är jätteviktigt att den offentliga sektorn handlar våra produkter – mycket viktigare än att vi får bidrag. Det är ju lite ologiskt om det offentliga ger oss stöd för att vi gör det vi gör, och sen inte handlar våra produkter. Vi bönder vill inte ha bidrag, vi vill hellre ha kunder.

KRAV-MÄRKT ÄR MER HÅLLBART

Du får:

  • Större biologisk mångfald
  • Minskad klimatpåverkan
  • Renare vatten
  • Bördig jord
  • God djurvälfärd
  • Skydd för miljö och hälsa
  • Bättre anställningsvillkor för anställda

 

Text: Eva Kvanta

Dela sidan