Nyheter

Kroppkakor på julrester

28 dec, 2023

Är du redigt trött på julmat men har mycket rester över som behöver ätas upp? Varför inte laga kroppkakor gjorda på julmatsrester. Perfekt lunch eller middag i mellandagarna!

Receptet

Receptet ger ungefär 20 små kroppkakor.

Potatisdeg

  • 1 kg kall mjölig potatis, gärna rester från julbordet 
  • 3 dl mjöl 
  • 2 ägg  
  • 1 tsk salt 

Gör så här:

Pressa potatisen genom en potatispress. 

Blanda potatisen med ägg, mjöl och salt. 

Knåda degen snabbt till en smidig deg. Degen ska kännas lättarbetad men utan att vara för torr.  

Rulla ut degen och dela den i 20 bitar. Ca 60 gram är en lagom storlek. 

Fyllning

  • 300 gram julskinka, gärna rester från julbordet 
  • 2 medelstora gula lökar 
  • 4 vitlöksklyftor 
  • 1 msk kryddpeppar 
  • 3 kvistar timjan 
  • 3 kvistar rosmarin 
  • Salt  
  • Svartpeppar 

Gör här: 

Skala och hacka löken, repa örterna. 

Skär julskinkan i små kuber. 

Stek skinkan gyllene, sänk värmen och tillsätt sedan löken och örterna. 

Stek tills löken får en fin färg och smaka upp med salt, peppar och en generös mängd kryddpeppar.  

Fyll potatisdegen med en generös mängd fyllning och stäng kroppkakan noggrant, undvik att få hål i potatisdegen.  

Koka upp vattnet med salt och sjud försiktigt kroppkakan, när kroppkakan har flutit upp, sjud i tre minuter. Servera direkt med tillbehör, eller dela kroppkakorna och stek dem gyllene i smör.  

Tillbehör

Grönkål med äpple och valnötter

  • 5 medelstora grönkålsblad 
  • 2 äpplen 
  • Vinäger  
  • Salt 
  • Smör 
  • 1 dl rostade valnötter 

Gör så här:

Repa färsk Grönkål och riv ned den till lagom stora bitar. 

Dela äpplet i tärningar och rosta valnötterna. Hacka nötterna grovt. 

Värm en stekpanna och vänd runt kålen mycket snabbt i smör, salt och rikligt med vinäger. Kålen ska bara bli glansig och ha sin spänst kvar. 

Tillsätt äpplet och valnötterna i kålen precis innan servering. 

Rårörda Lingon

  • 250 gram frysta lingon 
  • 1,5 dl socker 

Gör så här:

Blanda frysta lingon och socker, rör om då och då tills lingonen har släppt vätska och sockret har löst sig. 

Brynt smör

  • 100 gram smör 

Gör så här:

Smält smör i en kastrull på medelvärme och fortsätt värma smöret tills smöret får en gyllenbrun färg och nötig doft. Det är viktigt att röra om i botten på kastrullen då och då för att undvika att partiklarna bränner fast. 

Dela sidan