Är du redigt trött på julmat men har mycket rester över som behöver ätas upp? Varför inte laga kroppkakor gjorda på julmatsrester. Perfekt lunch eller middag i mellandagarna!
Nyheter
Kraftig uppgång för ekologiskt kött
Läs mer
Hittar tyvärr ingenting. Testa igen
Nyheter
28 dec, 2023
Är du redigt trött på julmat men har mycket rester över som behöver ätas upp? Varför inte laga kroppkakor gjorda på julmatsrester. Perfekt lunch eller middag i mellandagarna!
Receptet ger ungefär 20 små kroppkakor.
Pressa potatisen genom en potatispress.
Blanda potatisen med ägg, mjöl och salt.
Knåda degen snabbt till en smidig deg. Degen ska kännas lättarbetad men utan att vara för torr.
Rulla ut degen och dela den i 20 bitar. Ca 60 gram är en lagom storlek.
Skala och hacka löken, repa örterna.
Skär julskinkan i små kuber.
Stek skinkan gyllene, sänk värmen och tillsätt sedan löken och örterna.
Stek tills löken får en fin färg och smaka upp med salt, peppar och en generös mängd kryddpeppar.
Fyll potatisdegen med en generös mängd fyllning och stäng kroppkakan noggrant, undvik att få hål i potatisdegen.
Koka upp vattnet med salt och sjud försiktigt kroppkakan, när kroppkakan har flutit upp, sjud i tre minuter. Servera direkt med tillbehör, eller dela kroppkakorna och stek dem gyllene i smör.
Repa färsk Grönkål och riv ned den till lagom stora bitar.
Dela äpplet i tärningar och rosta valnötterna. Hacka nötterna grovt.
Värm en stekpanna och vänd runt kålen mycket snabbt i smör, salt och rikligt med vinäger. Kålen ska bara bli glansig och ha sin spänst kvar.
Tillsätt äpplet och valnötterna i kålen precis innan servering.
Blanda frysta lingon och socker, rör om då och då tills lingonen har släppt vätska och sockret har löst sig.
Smält smör i en kastrull på medelvärme och fortsätt värma smöret tills smöret får en gyllenbrun färg och nötig doft. Det är viktigt att röra om i botten på kastrullen då och då för att undvika att partiklarna bränner fast.