Receptet ger ungefär 20 små kroppkakor.
Potatisdeg
- 1 kg kall mjölig potatis, gärna rester från julbordet
- 3 dl mjöl
- 2 ägg
- 1 tsk salt
Gör så här:
Pressa potatisen genom en potatispress.
Blanda potatisen med ägg, mjöl och salt.
Knåda degen snabbt till en smidig deg. Degen ska kännas lättarbetad men utan att vara för torr.
Rulla ut degen och dela den i 20 bitar. Ca 60 gram är en lagom storlek.
Fyllning
- 300 gram julskinka, gärna rester från julbordet
- 2 medelstora gula lökar
- 4 vitlöksklyftor
- 1 msk kryddpeppar
- 3 kvistar timjan
- 3 kvistar rosmarin
- Salt
- Svartpeppar
Gör så här:
Skala och hacka löken, repa örterna.
Skär julskinkan i små kuber.
Stek skinkan gyllene, sänk värmen och tillsätt sedan löken och örterna.
Stek tills löken får en fin färg och smaka upp med salt, peppar och en generös mängd kryddpeppar.
Fyll potatisdegen med en generös mängd fyllning och stäng kroppkakan noggrant, undvik att få hål i potatisdegen.
Koka upp vattnet med salt och sjud försiktigt kroppkakan, när kroppkakan har flutit upp, sjud i tre minuter. Servera direkt med tillbehör, eller dela kroppkakorna och stek dem gyllene i smör.