Pressmeddelanden

KRAV-certifierade Byskolan vann hållbarhetspris

19 sep, 2019

KRAV-certifierade Byskolan vann hållbarhetspris

Byskolan i Södra Sandby utanför Lund har utsetts till Årets hållbara offentliga restaurang. Priset delades ut på White Guide Junior-galan i Malmö i tisdags.

Det är andra gången som KRAV-certifierade Byskolan får denna utmärkelse, som delas ut i samarbete med KRAV. Motiveringen till vinsten i år löd: ”Genom ert glödande engagemang för mat som gör gott och smakar underbart, har ni lyckats inspirera en hel värld att tänka grönare och mer klimatsmart. En blytung förebild!”.

– Vinsten betyder jättemycket för oss, det känns underbart att få bekräftelse på att det vi gör är rätt. Alla andra som deltog i tävlingen är också otroligt duktiga och bara att bli nominerad i tre olika kategorier kändes fantastiskt. Jag är jättestolt! säger köksansvariga Håkan Olsson, som dessutom vann priset Årets Skolkock.

Syftet med White Guide Junior är att förbättra kvaliteten på offentlig mat genom att lyfta och premiera goda exempel. Hälften av de tio skolor som var nominerade till priset Årets hållbara offentliga restaurang var KRAV-certifierade. Inför nomineringen besökte och granskade man hela 250 skolrestauranger över hela Sverige.

När White Guide Junior-juryn utser vinnaren ser de inte endast till själva maten, utan även service, säkerhet och måltidsmiljö för att nämna några. Prisutdelningen sker i 13 olika kategorier, och utmärkelsen Årets hållbara offentliga restaurang som delas ut i samarbete med KRAV är en.

Offentliga kök kan KRAV-certifieras på tre olika nivåer för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med godkända råvaror. Ju mer godkända råvaror, desto fler stjärnor i märkningen är ifyllda:

  • En stjärna = minst 25 % godkända livsmedel eller 15 godkända produkter
  • Två stjärnor = minst 50 % godkända livsmedel
  • Tre stjärnor = minst 90 % godkända livsmedel

Läs mer om White Guide Junior på www.whiteguidejunior.com

Kontakt:

Staffan Carlberg, Marknads- och regelutvecklare Restaurang och storkök KRAV, 070-311 05 70
Frida Welin, Projektledare PR och samarbeten KRAV, 070-605 78 49

Ladda ner som pdf

Dela sidan