Reportage

Första advent: Grisbonden Simon

29 nov, 2019

hero_grisbondensimonalmquist

Första ljuset är tänt och i samband med det vill vi presentera årets första julbonde, Simon Almquist. Han driver sin KRAV-certifierade grisuppfödning på Munsö utanför Stockholm och tror på att gladare djur ger godare kött.

– För mig är djurens välfärd det allra viktigaste, både som producent och som konsument.  Det är kul att det finns en bra marknad för KRAV-märkt kött idag. Jag tror på en varierad kost och att man när man väl vill äta kött ska välja kvalitetskött, menar Simon Almquist.

De flesta grisarna i Sverige får aldrig vara utomhus, men grisarna på KRAV-certifierade gårdar har möjlighet att gå ute året runt. KRAV-märkt djurhållning är ekologisk men också något mer, där framförallt djurens välfärd står i centrum.

– KRAV-märkta grisar har fri tillgång till utevistelse och större ytor, det känns rätt för mig. När man väljer KRAV-märkta produkter kan man vara övertygad om att djurens levnad är allra högst prioriterad. Jag ser att mina grisar har det riktigt bra och trivs, och många andra kommer förbi gården och gillar det de ser, säger Simon Almquist.

Men det är inte bara grisarna som mår bra av att Simons gård är KRAV-certifierad.

– KRAV-certifierad grisproduktion innebär en trevligare arbetsmiljö också för mig själv. Ytorna är större och eftersom det är öppet ut blir det luftigare och jag får inga problem med damm som jag själv behöver andas in. Som KRAV-certifierad använder jag inte heller några bekämpningsmedel på åkrarna där grisarna går eller när jag odlar deras foder. Grisarnas gödsel sprider jag där fodret odlas, så att det blir ett kretslopp, säger Simon Almquist.

Vi kontaktade Simon för att ställa några frågor om hans KRAV-certifierade produktion och passade samtidigt på att samla in lite jultips.

Varför ska man välja KRAV-märkt julskinka?
Förutom att djuren har det så mycket bättre så är man garanterad en produkt helt utan tillsats av nitrit.

Vad finns alltid på ditt julbord?
Utöver julskinka måste det även finnas revbensspjäll på bordet!

Därför är KRAV-märkt griskött bättre

  • Grisarna får bejaka sitt naturliga beteende
  • De kan söka föda genom att beta och böka i jorden under sommaren
  • De äter KRAV-godkänt foder, varav minst hälften odlas på gården
  • Grisarna kan gå ut året om
  • På sommaren kan de svalka sig i gyttjebad
  • De har fri tillgång till hö eller annat grovfoder inomhus
  • Suggorna ska kunna bygga bo innan de ska få ungar
  • Grisar som är sjuka ska behandlas men det är inte tillåtet att medicinera förebyggande
  • Elpådrivare är inte tillåtet vid slakt
  • KRAV-märkt skinka innehåller inget tillsatt nitrit som befaras vara farlig för hälsan

Vad gör du om du inte får tag i KRAV-märkt skinka?

Om du vill vara säker på att årets julskinka kommer från en gård där grisarna får beta, böka i jord och bada gyttjebad på sommaren, då ska du välja KRAV-märkt julskinka. Om du inte hittar en sådan kan du välja en ekologisk skinka, men kontrollera att den har KRAV-certifierad råvara. Grisar uppfödda enligt EU:s regler för ekologisk produktion behöver inte ha tillgång till grön mark på sommaren.

Läs mer

Dela sidan