Första ljuset är tänt och i samband med det vill vi presentera årets första julbonde, Simon Almquist. Han driver sin KRAV-certifierade grisuppfödning på Munsö utanför Stockholm och tror på att gladare djur ger godare kött.
– För mig är djurens välfärd det allra viktigaste, både som producent och som konsument. Det är kul att det finns en bra marknad för KRAV-märkt kött idag. Jag tror på en varierad kost och att man när man väl vill äta kött ska välja kvalitetskött, menar Simon Almquist.
De flesta grisarna i Sverige får aldrig vara utomhus, men grisarna på KRAV-certifierade gårdar har möjlighet att gå ute året runt. KRAV-märkt djurhållning är ekologisk men också något mer, där framförallt djurens välfärd står i centrum.
– KRAV-märkta grisar har fri tillgång till utevistelse och större ytor, det känns rätt för mig. När man väljer KRAV-märkta produkter kan man vara övertygad om att djurens levnad är allra högst prioriterad. Jag ser att mina grisar har det riktigt bra och trivs, och många andra kommer förbi gården och gillar det de ser, säger Simon Almquist.
Men det är inte bara grisarna som mår bra av att Simons gård är KRAV-certifierad.
– KRAV-certifierad grisproduktion innebär en trevligare arbetsmiljö också för mig själv. Ytorna är större och eftersom det är öppet ut blir det luftigare och jag får inga problem med damm som jag själv behöver andas in. Som KRAV-certifierad använder jag inte heller några bekämpningsmedel på åkrarna där grisarna går eller när jag odlar deras foder. Grisarnas gödsel sprider jag där fodret odlas, så att det blir ett kretslopp, säger Simon Almquist.
Vi kontaktade Simon för att ställa några frågor om hans KRAV-certifierade produktion och passade samtidigt på att samla in lite jultips.
Varför ska man välja KRAV-märkt julskinka?
Förutom att djuren har det så mycket bättre så är man garanterad en produkt helt utan tillsats av nitrit.
Vad finns alltid på ditt julbord?
Utöver julskinka måste det även finnas revbensspjäll på bordet!