Nyheter

WWFs Köttguide: Välj KRAV-märkt

6 nov, 2019

hero_wwf_kottguiden

I Världsnaturfonden WWFs Köttguide för 2019, som ska hjälpa konsumenten att göra mer hållbara val, hamnar KRAV i topp bland de mest hållbara alternativen inom kött, ägg, ost och vegetabiliskt protein.

Med Köttguiden vill Världsnaturfonden WWF göra det lättare för konsumenten att bidra till en mer hållbar köttkonsumtion genom att göra kloka matval som tar hänsyn till naturen, klimatet och djurens välfärd. Det övergripande budskapet är ”Mindre men bättre”, en utmaning KRAV gärna antar tillsammans med konsumenterna och branschen.

– Att KRAV-certifieringen står sig stark i Köttguiden är ingen överraskning då vi vet att KRAV bidrar till minst 8 av de globala hållbarhetsmålen. KRAV hoppas att Köttguiden kan vara ett hjälpmedel för konsumenter att förstå vad det faktiskt innebär att köpa KRAV-märkt. Men vi hoppas även att handeln och livsmedelsbranschen uppmärksammar att KRAV är det bästa alternativet för den som vill driva utvecklingen av hållbara livsmedel, säger KRAVs vd Anita Falkenek.

Att KRAV-certifieringen står sig stark i Köttguiden är ingen överraskning då vi vet att KRAV bidrar till minst 8 av de globala hållbarhetsmålen.

I guiden granskas köttslagen utifrån kategorierna klimat, biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika, inom vilka de kan få olika ljussignaler; ”rött=varning”, ”gult=var försiktig” eller ”grönt ljus=ät ibland”. I denna utgåva har Världsnaturfonden WWF valt att även lägga fokus på alternativen till köttet, framför allt ostarna. Som ett resultat har det i nyhetsrapporteringar varnats för att fetaosten och halloumin får rött ljus och därmed inte kan ersätta köttet som proteinkälla. Dock kan alla feta- och halloumiälskare andas ut, för så länge det är en KRAV-märkt fetaost eller en KRAV-märkt svensk version av halloumi så får den grönt ljus. Samma gäller även för kött och ägg, där KRAV-märkningen framförallt är starkast inom djurvälfärd. Även det KRAV-certifierade proteinet från växtriket ligger i topp, bland annat tack vare att naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel inte får användas enligt KRAVs regelverk.

KRAV är ekologiskt och mer därtill
KRAV-märket visar att en vara är ekologiskt producerad, med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Produkter som bär KRAV-märket uppfyller KRAVs regler, och kontrolleras minst en gång varje år. När du köper KRAV-märkt, gör du skillnad för djur, miljö, klimat och människor i både när och fjärran.

Dela sidan