Reportage

De gör närproducerad KRAV-märkt glass

13 jun, 2024

sankdalensglassfabrik-1716470764

I Sänkdalens glassfabrik på Vikbolandet produceras KRAV-märkt glass – i 24 olika smaker! Glassen görs på mjölk från granngårdens kor. I sommar släpps ytterligare en smak till sortimentet – granskott.

Det är full aktivitet i Sänkdalens glassfabrik på Vikbolandet, högsäsongen närmar sig och bil efter bil rullar in på besöksparkeringen. Sänkdalens gård har brukats av familjen Gunnarsson sedan 1800-talet, och enligt ekologiska principer sedan 1970-talet. På gården finns 350 hektar växtodling och 100 köttkor.

Idag är det Tomas och Nilla Gunnarsson med familj och medarbetare som har hand om gården och numera även den intilliggande glassfabriken, som är Sveriges enda glassfabrik som bara producerar KRAV-märkt glass.

Fabriken har blivit en riktig familjefavorit med de vackra östgötska landskapen runt omkring, bra lekmöjligheter för barn och god närproducerad och ekologisk glass i så många smaker att alla i familjen garanterat kan hitta en egen favorit.

– Hit kan man komma och köpa glass, titta på djuren och spana efter traktorer eller köra en runda tramptraktor, berättar bonden Tomas Gunnarsson.

Tidigare kom huvudråvaran från de egna korna men på grund av bland annat torka och foderbrist har man valt att köpa in mjölken från granngården, berättar Sofia Hagdahl, som är anställd i företaget och jobbar med ekonomi, administration och sälj.

Hon och Tomas visar runt i glassfabriken där mjölk och grädde blandas med de andra råvarorna i flera stora tankar. Normal produktionstakt är att råvarorna kokas under en dag, sen tillverkas glass-smeten under en dag och glassen förpackas under en dag. Glassen säljs i pappersbägare i portionsformat och i 0,5-litersburkar, samt som kulglass.

– Vi säljer mest av klassikern vanilj men jordnötskola är också väldigt poppis. Det är alltid stort intresse när vi släpper nya smaker. Årets nyhet är Gran, glass med smak av granskott, säger Tomas Gunnarsson.

Enligt Tomas kommer granskottsglassen inte slå några försäljningsrekord då smaken är lite för ovanlig, men han hoppas den blir en favorit hos vissa.

– Genom åren har folk börjat fråga efter den smaken.

Under en hel säsong produceras 130 000 liter glass i fabriken. Foto: Privat

Under en säsong produceras här cirka 130 000 liter glass men möjligheten finns att öka kapaciteten.

– Den största försäljningen sker genom våra återförsäljare som finns över hela landet. Det handlar mest om caféer och kulglasställen.

På frågan vilken av alla smakerna som är den egna favoriten blir svaret:

– För min del är det nog jordnötskola eller vanilj, säger Tomas.

– Romrussin eller kladdkaka är mina favoriter, berättar Sofia.

Förutom att producera och sälja glass gör de även glasstårtor med spunnet socker på beställning. Det finns funderingar på att börja med pinglass, men det är ännu på planeringsstadiet.

– Vi funderar hela tiden på hur vi kan utveckla besöksmålet. Det kommer jättemycket folk under en sommar, säger Tomas Gunnarsson.

Mjölken som glassen görs på kommer från granngårdens kor. Foto: Privat
Det finns garanterat någon smak som passar alla i familjen.

Dela sidan