Reportage

Ät gott och gör gott – besök Skråmträsk Kvarns julbuffé

4 dec, 2019

Julen smyger sig på och det är återigen dags för Skråmträsk Kvarn att duka upp för julbuffé, en 100 procent ekologisk sådan dessutom. På bordet kan du hitta allt från härliga vegetariska rätter i julens alla smaker till den klassiska sillen. Men se till att spara lite plats i magen för den otroliga efterrättsbuffén, som erbjuder läckerheter som vaniljfyllda saffransbullar och lakritsfudge med saltstänk.

Skråmträsk Kvarn är KRAV-certifierad på imponerande nivå tre, vilket innebär att minst 90 procent av deras inköpta livsmedel består av KRAV-märkta/EU-ekologiska/MSC-märkta produkter. Anledningen till att de certifierade sig var bland annat för att göra sin ekologiska profil tydligare ut mot sina gäster, samtidigt som personalen får motivation att alltid välja ekologiskt i första hand.

Vi pratade med Asta Hellgren, som är ägare av Skråmträsk Kvarn, och frågade lite kring deras julbuffé.

Varför ska man välja just ert julbord?
– Vi serverar många nya spännande rätter med jultema, så vårt julbord passar bra till de som vill ha variation på julmaten. Vi har också ett stort fokus på vegetariskt och veganskt, så det finns något för alla.

Hur arbetar ni med hållbarhet på och omkring ert julbord?
– När det är möjligt så handlar vi gärna lokalt, till exempel kommer alla rotfrukter från en lokal KRAV-bonde och smör, mjölk och grädde från Norrmejerier som är vårt norrländska mejeri. Vi planerar rätterna till julbordet så att vi kan använda det mesta möjliga av alla råvaror. Vi gör till exempel chips av det potatisskal som blir över när vi tillagar gratänger. Vårt vörtbröd bakar vi på kaffe som blivit över i kaféet och vi har komponerat en vegansk mjuk pepparkaka baserad på övermogna bananer som vi får från den lokala matbutiken. När vi lägger upp buffén använder vi gärna lite mindre skålar, särskilt i slutet av sittningen, för att minska svinnet.

Vilken är din personliga favorit på julbordet?
– Svårt att välja, men om jag måste säga ett rätt så blir det vår grönkålspaj. Annars är jag också svag för mandelbollar och saffranscoleslaw

Dela sidan