Reportage

Fårbonde på Gotland: “För jordens artrikedom behöver vi betande djur”

9 apr, 2020

hero_sigsarvegard

I Näs socken på sydvästra Gotland driver Curre Niklasson och hans fru Lotta Carsbo Niklasson ett jordbruk som varit KRAV-certifierat i mer än 30 år. På gårdens ängar betar 120 lamm och deras lammungar, som man säger på Gotland, och på åkrarna odlas spannmålssorter med uråldriga anor. I den lilla gårdsbutiken erbjuds lammskinn, unika hantverk och gårdens eget mjöl gjort på Vårspelt, Emmer och Gotlandslins.

Sigsarve gård består av 40 ha åker, 6 ha änge och 30 ha “Nässkog”. Utöver det arrenderar Curre Niklasson och Lotta Carsbo Niklasson 30 ha åker. De flesta av fåren på gården är Gotlandsfår, men här finns även några Suffolk- och Leicestertackor.

– Det är lika förunderligt härligt varje gång en just född, våt lammunge bräker försiktigt och tackan svarar med ett kuttrande, mjukt läte. Så inom någon minut står ungen på vingliga ben och söker efter juvret, berättar Curre Niklasson.

Odlar kulturgrödor

På åkrarna växer Gotlandslins och spannmål av uråldriga sorter, såsom Gotlandsråg, Vårspelt och Emmer. Gården fungerar som ett stort kretslopp och Curre Niklasson berättar att deras jordar har fått en helt annan kvalitet sedan de började arbeta med växelbruk av vallar med stor artrikedom och spannmål, i kombination med betande lamm och nötkreatur.

– Att bruka jorden, inte förbruka, är grunden för en hälsosam odling. Där ingår också vattnet som vi måste vara aktsamma om. För jordens artrikedom behöver vi betande djur, säger Curre Niklasson.

Att bruka jorden, inte förbruka, är grunden för en hälsosam odling.

Curre Niklasson

Han berättar att gårdens djur – lamm och nöt – endast äter foder som inte människor kan äta. Bara i samband med lamningen, när det behövs, får de tillskott av ärtväxter och spannmål.

– Vi köper inte in foder till djuren, den areal vi har föder våra djur och deras gödsel föder våra åkrar, så vi får fina skördar av spannmål och linser, berättar Curre Niklasson.

På Sigsarve gård finns det även en gårdsbutik där man kan köpa spannmål och linser från gårdens egen KRAV-certifierade produktion. Här säljs också lammskinn, lammullsgarn, skinnförkläden och annat gotländskt hantverk. Därtill har de på gården ett litet konstgalleri med utställningar på somrarna.

 

Här är de viktigaste skillnaderna jämfört med konventionell lammproduktion.

  1. Djurhälsa: Rutinmässig avmaskning är inte tillåten. För att undvika parasitsmitta krävs en medveten betesstrategi och större betesarealer än i konventionell produktion.
  2. Stallet: Under stallperioden ska fåren kunna vara ute minst en del av dagen. De får hållas inne hela vintern bara om stallet släpper in mycket ljus, frisk luft och har extra stora ytor.
  3. Foder: Allt foder ska vara KRAV-godkänt. Djuren ska ha fri tillgång till grovfoder och en begränsad kraftfodergiva, högst 30 procent till slaktdjur. Till EU-ekologiska slaktlamm får man ge upp till 40 procent kraftfoder. Minst 75 procent av fodret ska odlas på gården eller i samarbete med en eller flera KRAV-certifierade gårdar. För EU-ekologiska får är kravet på självförsörjning 60 procent. För mjölkande djur gäller dock 60 procents självförsörjningsgrad.

CURRE OCH LOTTAS FAVORITRECEPT PÅ LAMM

LAMMJÄRPAR I TOMATSÅS

Ingredienser:

  • 500 gram KRAV-märkt lammfärs
  • 0,5 dl havregryn
  • 0,75 dl mjölk
  • 1 KRAV-märkt ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 klyfta vitlök
  • Olja 1 gul lök
  • 1 tsk currypasta
  • 5-6 KRAV-märkta tomater
  • 1 förpackning passerade tomater
  • Vinäger
  • Rosmarin, timjan, salt & peppar

Så här gör du:

Lammjärpar

Lägg havregryn i blöt i mjölken, knäck i ägget, blanda ner kryddorna och hacka ner vitlök fint i smeten. Låt smeten svälla minst 10 minuter innan du blandar i lammfärsen.

Tomatsås

Fräs hackad gul lök med lite olja i en kastrull och låt currypastan fräsa med. Tillsätt passerade och hela tomater delade i bitar. Smaka av med salt, peppar och vinäger och avsluta med en nypa socker. Låt såsen puttra 15 minuter.

Forma färsen till avlånga köttbullar med en sked och lägg dem i kastrullen, se till att de täcks av såsen. Låt såsen koka upp och sedan sjuda tills järparna är genomkokta (ca 15 minuter). Servera med kokt Emmer direkt från Sigsarve gård (den som inte har tillgång till det, kan servera till exempel KRAV-märkt svenskt matvete eller KRAV-märkt hirs) och en grönsallad.

(Emmer är ett vete som härstammar från en korsning mellan enkorn och vildgräs och började odlas för ca 8 000 år sedan.)

Dela sidan