Reportage

Månadens KRAV-bonde: Per Brunberg på Björketorps gård

16 okt, 2024

Per Brunberg på Björketorps gård framför gårdsbutiken.

På Blekinges vackra landsbygd ligger KRAV-certifierade Björketorps gård, med ett så ståtligt boningshus att vissa kallar gården för Björketorps slott. Den har varit i familjens ägo sedan 1909. Här driver familjen Brunberg ett lantbruk med fokus på mjölkproduktion i ett företag med många inriktningar.

Gården har genom åren uppmärksammats på olika sätt för det arbete som har utförts där och för den fina miljön. I början av 2000-talet nominerades gården av Lantbrukets byggnadsteknik till ”Sveriges vackraste gård”. År 2001 tilldelade Ronneby kommun gården ett miljöpris för ekoproduktionen, modern teknik samt bevarande av stora kulturhistoriska värden.

Det ståtliga boningshuset på Björketorps gård byggdes 1868, och kallas ibland för Björketorps slott.
Det ståtliga boningshuset på Björketorps gård byggdes 1868, och kallas ibland för Björketorps slott.

År 2012 fick ägarna utmärkelsen ”Sveriges bästa arbetsmiljö”. Det priset speglar gårdens engagemang för att skapa en trygg och trivsam arbetsplats för dem som jobbar här.

Varje år tar gården emot prao-elever och praktikanter från lantbruksgymnasier och universitet, både från Sverige och internationellt. Dessutom välkomnar de ungdomar som har haft en svår start i livet och ger dem möjlighet att lära sig och växa i en lantlig miljö.

– Vi vill vara en plats där alla kan utvecklas och känna sig välkomna, säger Per Brunberg.

Ett exempel på det är mötet med Abbe Naes, som kom från Syrien som flykting 2014. I Syrien gjorde Abbe ost, och när han kom till Sverige ville han fortsätta med osthantverket. När Abbe och Per träffades så stämde det direkt – nu levererar Per KRAV-märkt ekologisk mjölk till Abbe, som han gör ost av i sin butik i Ronneby.

Abbe från Syrien och Per fann varandra direkt. Nu gör Abbe ost på KRAV-märkt mjölk från Björketorps gård i sin butik i Ronneby.
Abbe från Syrien och Per fann varandra direkt. Nu gör Abbe ost på KRAV-märkt mjölk från Björketorps gård i sin butik i Ronneby.

Per Brunberg tog över gården efter sin far Gunnar 1985. I år har Pers son Ted Brunberg tillsammans med sin lillasyster Fanny tagit över verksamheten, men Per jobbar vidare överallt på gården där han behövs.

– Jag jobbar på, dels för att vi ska klara av generationsskiftet ekonomiskt, dels för att jag fortfarande är väldigt pigg. Och sen är det väldigt kul att ha mina barn som chef, säger Per med ett leende.

Men resan har inte varit helt enkel. År 1998 drabbades gården av en förödande brand som förstörde stora delar av byggnaderna. Boningshuset från 1868 och de flesta av djuren kunde dock räddas. Familjen har sedan dess arbetat hårt för att återuppbygga och modernisera gården.

– Men lönsamheten har varit dålig, så vi har skaffat fler ben att stå på. I dag har vi både mjölk och kött, skog och bostäder, glass och event. Det har givit allt bättre affärer de senaste 10 åren, säger Per Brunberg.

Ett av de allra senaste projekten på gården är en biogasanläggning, som installerades 2019. Anläggningen drivs med kornas gödsel och förser gården med både el och värme. Det innebär att de nu kan producera grön energi året runt, och har därmed tagit ett stort steg mot större hållbarhet. Gödseln som sprids på åkrarna är i stort sett luktfri, vilket gör det möjligt att sprida den utan att grannarna påverkas. De hoppas också att så småningom kunna använda biogas till gårdens fordon.

– Vi strävar alltid efter att bli mer hållbara och biogasanläggningen är en viktig del i det arbetet, säger Per Brunberg.

Björketorps Gård är KRAV-certifierad sedan 1998, och kärnverksamheten är ekologisk mjölkproduktion. Men det som sticker ut lite är familjens glasstillverkning som Per Brunberg är mycket stolt över. Den skapar de med mjölk från gårdens kor, honung från egna bikupor och grannens ägg. Glassen finns i ett dussin smaker och serveras i gårdens glasscafé, som är öppet hela sommaren och under vissa helger under året.

– All vår glass görs av ”äkta och oförfalskade råvaror”. Det märks på smaken och det är också väldigt kul att producera nåt som känns helt unikt, säger Per Brunberg.

På gården gör de glass på mjölk från egna kor, på egen honung och på grannens ägg. Glassen finns i ett dussin smaker.
På gården gör de glass på mjölk från egna kor, på egen honung och på grannens ägg. Glassen finns i ett dussin smaker.

Dela sidan