Forskningsrön

Mindre salmonella hos utegrisar

22 mar, 2012

Smågrisar som är ute mycket får bättre immunförsvar.

Förekomsten av salmonella är större hos slaktsvin i konventionella besättningar än i ekologiska besättningar och frilandsbesättningar. Det framgår av en dansk undersökning gjord vid DTU Fødevareinstituttet.

I undersökningen fann de salmonella hos 10,7 procent av de konventionalla slaktsvinen, hos 7 procent av de ekologiska och hos 4,8 procent av de från frilandsbesättningar.

Videnskab dk intervjuade nyligen Anne Wingstrand, en av forskarna bakom undersökningen som gjordes 2009. Hon berättar att forskarna fortfarande inte vet vad skillnaderna beror på, men att de arbetar för att komma underfund med det.

Hon berättar också att resultaten har överraskat dem. De hade förväntat sig det omvända eftersom utegrisar kan komma i kontakt med vilda djur som har smittan och eftersom det inte är lika lätt att göra rent i utomhusmiljöer.

Men det finns fler undersökningar som pekar i samma riktning. 2011 skrev KRAV-aktuellt om en amerikansk studie som visade betydligt mindre salmonellabakterier hos kycklingar i ekologisk produktion jämfört med konventionell.

Källor:
• ”Mindst salmonella hos frilandssvin” DTU Fødevareinstituttet. Webbartikel. 7 juli 2010.
• ”Overraskende viden om salmonella.” Videnskab dk. Webbartikel. 19 mars 2012

Dela sidan