Reportage

Månadens KRAV-bonde: Berglocks Fårgård

17 apr, 2023

Helena och lamm svartvitt-1681733646

I dag finns det cirka 3544 flitiga KRAV-bönder i Sverige och varje månad möter vi en av dem i vår reportageserie Månadens KRAV-bonde.

I byn Berglock i Hälsingland ligger släktgården Berglocks Fårgård som sedan drygt 20 år tillbaka drivs av Helena Persson Ovcina med familj. Hennes föräldrar började föda upp gotlandsfår på gården på 60-talet och idag finns omkring 115 får i besättningen. Berglocks Fårgård producerar KRAV-certifierat lammkött och har en egen gårdsbutik, Ateljé Berglock, där de säljer fårskinnsprodukter som har förädlats av gotlandsfåren. Vi fick en pratstund med Helena strax före påsk då lamningen väntades börja vilken dag som helst. När det här reportaget publiceras har 167 lamm fötts på gården.

Hur är det att arbeta med gotlandsfår? 

– Gotlandsfåren har faktiskt ett ganska dåligt rykte av att vara egensinniga och vilja rymma. Men jag tycker de är jättetrevliga djur! Har man bra betesmarker håller de sig oftast där. Ibland har det hänt att grannen ringt mig och hittat ett litet lamm som har krupit genom maskerna i stängslet. De sticker aldrig långt ifrån flocken som tur är.

Gotlandsfåren har ett ganska dåligt rykte av att vara egensinniga och vilja rymma. Ett bra bete är det bästa stängslet, menar Helena.

Hur ser en vanlig dag ut på gården? 

– Det beror såklart på årstiderna. Lammen föds på våren mellan mars och april. Under första halvan i maj släpps de ut på bete och de betar fram till att de ska slaktas på hösten. På sommaren när alla får är utomhus åker vi runt och tittar till dem. Vi räknar dem, fyller på med vatten och om maten är slut i hagen så släpper vi in dem i en annan hage som står redo. Andra dagar skördar vi, då åker min man ut och slår och sedan rullar vi balar. Perioden som varit nu, mellan jul och lamning, är lite lugnare så då passar vi på att göra skrivbordsjobb och mindre renoveringar som annars inte hinns med. Jag har även pysslat med skinnsömnad. På hösten efter slakten åker vi på olika julmarknader.

På hösten efter slakten hittar man Berglocks Fårgård på många julmarknader.

Många lantbrukare brukar säga att deras jobb är en livsstil. Vilken är din drivkraft? 

– Jag har alltid tyckt om natur och djur. När jag var liten tittade jag på alla djurprogram som fanns på tv och jag ville bli naturfotograf. Så kärleken till djuren är en drivkraft men jag gillar också att jobba utomhus och få arbeta med kroppen. 

Vad betyder KRAV-certifieringen för er? 

– Det är ju den mest kända hållbarhetsmärkningen och många litar på den. Så därför kändes det självklart för oss att välja KRAV. Certifieringen är viktig för oss och jag tror också att de som köper våra lådor med färskkött även ser ett stort värde i att handla lokalproducerat och att det vet vem jag som bonde är. 

Det är tuffa ekonomiska tider nu. Står ni inför några särskilda utmaningar? 

– Vårt fårhus sjunger på sista versen så vi har en utmaning med att reparera det. Min pappa byggde fårhuset på 60-talet och vi hade helst velat göra om det helt. Men tyvärr är det svårt att få lönsamhet i ett nybygge. I övrigt är jag glad över att vi har just gotlandsfår för de ger mervärden i form av skinnen. De grålockiga skinnen har fin kvalité och är populära, så vi får in lite extra pengar på dem. Vår största kundgrupp när det gäller fårskinnen är faktiskt mor- och farmödrar. De köper skinn till barnbarnens vagnar och så tipsar de väninnorna som också vill ge samma fina present till sina barnbarn. Vi får även merinkomst av att sälja avelsdjur.

Vad är det bästa med att vara fårbonde? 

– Vi lever med årstidernas växlingar och det är en av de grejerna som är så himla härligt. Den bästa tiden på året är våren när lammen föds. Förra året lammade den första tackan den 29:e mars, men i år har vi ännu inte fått några lamm. Vi räknar med att lamningen börjar nu i dagarna. Det är en intensiv period eftersom vi jobbar dygnet runt. Jag och min man är uppe på natten och jobbar i skift, lite som barnmorskor. Nätterna är kalla och mörka men framåt morgonen, när någon av tackorna just har lammat och någon annan kanske är mitt uppe i födandet, då hör man hur fåglarna börjar kvittra och ljuset kommer. Det är underbart! Lammen är alltid så himla söta, det blir samma sötchock varje år. Man ledsnar aldrig.

Följ Berglocks Fårgård på deras Instagram och Facebook

Lammen föds på våren mellan mars och april.

Dela sidan