Nyheter

KRAV-certifierad ostronodling vann Änglamarkspriset

24 sep, 2019

hero_havstenssundsostron

För artonde året i rad röstade Änglamarksjuryn tillsammans med svenska folket fram vinnaren av Änglamarkspriset. Detta för att lyfta personer eller företag som engagerar sig i klimatfrågan och kämpar för en hållbar framtid. Årets vinnare blev KRAV-certifierade Havstenssunds Ostron.

Ytterst på halvön Tanumsnäset, belägen i norra Bohuslän, finner man den lilla orten Havstenssund. Här har Mathias Svensson och Ulrika Lorensson under de senaste femton åren ägnat sig åt att på ett helt ekologiskt vis odla den inhemska ostronarten ostrea edulis.

– Änglamarkspriset delas ut för hållbar matglädje och viktiga insatser inom miljö och ekologi vilket känns som handen i handsken för får verksamhet. Det betyder oerhört mycket för oss att få bekräftat att det vi gör är rätt, säger Ulrika Lorensson, grundare av Havstenssunds Ostron AB.

Ostronen framställs på ett helt naturligt sätt utan att något naturfrämmande ämne tillsätts, och har dessutom en förmåga att filtrera ut växtplankton ur omgivande vatten. Detta minskar övergödningens förödande effekter, såsom syrebrist i havet. I Ulrikas och Mathias ostronodling filtreras ungefär 553 miljoner kubikmeter vatten på ett år. Denna hållbara framställning främjar den biologiska mångfalden och bidrar till minskad klimatpåverkan och ett renare hav, vilka är några av KRAVs mest centrala mervärden.

– Eftersom KRAV-certifieringen är välkänd i hela Sverige är detta ett enkelt sätt för oss att visa för kunden att vår produkt är helt ekologiskt framställd, säger Ulrika.

Havstenssunds ostron odlas i ett slags nätkassar som flyter på ytan. Denna metod medför att ostronen ständigt hålls i rörelse och uppehåller sig där det finns mest föda (plankton) och rent, friskt vatten. Detta betyder dessutom att ostronen kan odlas på platser där bottendöd råder. Odlingstiden för ett ostron är ungefär fyra år.

Dela sidan