Lättläst

KRAV-märket är den mest kända miljö- och hållbarhetsmärkningen på mat i Sverige. KRAV-märket visar att en vara är ekologisk och så hållbart producerad som möjligt. Det betyder att den är producerad med hänsyn till natur, klimat, djur och människor.

I mataffären kan du hitta grönsaker, frukt, kött, mjölk, ägg och mycket annat med ett KRAV-märke på.

I mataffären kan du hitta grönsaker, frukt, kött, mjölk, ägg och mycket annat med ett KRAV-märke på. KRAV-märket talar om att maten är ekologisk och mer hållbar. Det betyder att bonden har använt naturliga ämnen och gödsel från djuren i sina odlingar – inga kemikalier som är främmande för naturen.

KRAV-märket kommer från oss på KRAV. Vi är en förening som har skapat miljö- och hållbarhetsmärkningen KRAV. Vi vill att alla ska veta vilken mat i affären som är ekologisk och mer hållbar, och att många ska handla KRAV-märkt mat.

SÅ HäR FUNGERAR DET

Ekologisk och mer hållbar mat kan komma från odlare, djuruppfödare, fiskare, matbutiker, restauranger och fabriker som tillverkar mat. Alla som använder KRAV-märket blir kontrollerade varje år, så att man säkert vet att deras produkter är ekologiska och hållbara. Därför kan man lita på KRAV-märket.

DET HÄR ÄR KRAV 

KRAV är en ekonomisk förening som bildades 1985 i Uppsala i Sverige. Vi arbetar för att all mat ska bli ekologisk och mer hållbar, och för att fler ska köpa och sälja KRAV-märkta produkter. Vi samarbetar med många andra länder för att maten som importeras också ska vara ekologisk och så hållbar som möjligt. För oss är det viktigt att alla ska ta hänsyn till naturen, klimatet, djuren och människor när de producerar mat.

Medlemmarna i KRAV är organisationer och företag. De beslutar om föreningen KRAVs utveckling. Medlemmarna arbetar för både konsumenterna och matproducenterna.

KRAVS REGLER

KRAV utvecklar regler som alla måste följa om de vill använda vårt KRAV-märke. KRAV har regler för alla typer av mat-tillverkning. Från grönsaksodling och djuruppfödning på en bondgård, till den tillagning av mat som sker i matfabriker.

Vi använder ny forskning och ny kunskap för att utveckla våra regler. När KRAV ska få nya regler visar vi förslagen på vår webbplats, så att alla kan se dem. Alla får lämna synpunkter på våra förslag. Du kan också mejla till oss när som helst och berätta vad du tycker om KRAVs regler. Mejladress: info@krav.se

KRAVS EKONOMI

KRAV behöver pengar för att utveckla regler, för att sprida kunskap om ekologisk och hållbar mat och för att samarbeta med andra föreningar och organisationer i Sverige och i andra länder. Det mesta av pengarna får KRAV från företag som betalar för att få KRAV-märka sina produkter. De företagen kan vara lantbruk, fiskare, butiker, restauranger eller fabriker som tillverkar mat.

KRAV är inte vinstdrivande. Det betyder att KRAV inte arbetar för att tjäna pengar.

KRAV OCH EU-EKOLOGISKT

Det finns regler för ekologisk mat inom EU som gäller för hela Europa. KRAVs regler uppfyller EU:s ekologiska regler, men KRAV har dessutom egna regler som är tuffare än EU:s. KRAV har till exempel tuffare regler för att djuren ska ha det bra, och för att matproduktionen ska ta hänsyn till miljö och klimat. KRAV har också regler för fler produkter än vad EU har, till exempel för vildfångad fisk. Dessutom har KRAV regler för restauranger och för bättre arbetsvillkor. Det finns inte i EU:s ekologiska regler.