Kampanjer

Ät bättre påskmat!

7 apr, 2022

Ge plats i påsk!  Håll utkik efter KRAV-märket när du påskhandlar och väljer bland äggkartonger, sillburkar och lammkött. Då vet du att det ställs krav på gott om utrymme för att djuren ska få göra djurgrejer de mår bra av.  

KRAV-märkt mat är den mest hållbara. Den odlas utan användning av naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel – gäller även foder som odlas till djuren. Dessutom ställer KRAV extra tuffa regler på KRAV-certifierade producenter när det gäller djurvälfärd, klimat, miljö och goda arbetsvillkor för anställda. 

För dig som vill fira en mer hållbar påsk och tänka lite extra på djuren, ger vi här några tips på KRAV-märkt mat. 

Se även vår lista med exempel på var du kan köpa KRAV-märkta påskprodukter

Välj KRAV-märkt påskmat

  • Ägg: Alla KRAV-märkta ägg kommer från höns som har större ytor att röra sig på än andra höns.  De får beta, picka i gräset och sandbada utomhus för att hålla fjäderdräkten ren. Alla ägg kommer från Sverige. Läs mer
  • Lamm: KRAV-märkt lammkött kommer från lamm som får beta hela säsongen och på vintern ska de få frisk luft utomhus. De äter foder producerat utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Fåren lammar avskilt. De allra flesta lamm föds på våren. Läs mer
  • Fisk, till exempel sill och lax: KRAV-märkt lax kommer från odlingar där fisken har gott om utrymme för att kunna skapa stim. Vildfångad fisk, som sill, fiskas på ett hållbart sätt.  Läs mer
  • Knäckebröd: KRAV-märkt knäckebröd bakas på spannmål som odlats utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Läs mer
  • Öl: KRAV-märkt öl finns både med och utan alkohol, och består av endast ekologiska ingredienser: malt och humle som odlas utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel.
  • Vispgrädde, gräddfil och ost: KRAV-märkt vispgrädde, gräddfil och ost görs av mjölk som innehåller mer nyttig omega-3-fettsyra. Det beror bland annat på att KRAV-märkta mjölkkor betar mer gräs och klöver än andra kor. Läs mer
  • Potatis: KRAV-märkt potatis har odlats utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Läs mer
  • Färska kryddor: KRAV-märkta kryddor har odlats utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Läs mer
  • Citron: Odlingar av KRAV-märkta citrusfrukter besprutas inte med naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Läs mer
  • Choklad: I KRAV-märkta kakaoodlingar används inte naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och krav ställs på goda arbetsvillkor för dem som arbetar i odlingarna. Läs mer

Deras ägg är både KRAV-märkta och närproducerade

Sveriges största äggleverantör, Stjärnägg, har närmare 100 äggproducenter runt om i landet. På företaget tycker man det är viktigt att konsumenter inte ska behöva välja mellan ekologiska och närproducerade ägg – man kan få både ock i samma paket.

Äggproducenterna: Välj KRAV-märkt i påsk

Välj KRAV-märkta ägg i påsk! Här kommer en hälsning från en KRAV-certifierad äggproducent som levererar hållbara ägg till årets påskbord.

 

 

Här hittar du KRAV-märkt påskmat

Ät bättre mat i påsk! Här har vi listat produkterna som är extra viktiga att välja KRAV-märkta på påskbordet, för dig som vill fira en mer hållbar påsk och äta bättre påskmat.

 

Färre KRAV-märkta ägg på påskborden

Försäljningen av KRAV-märkta ägg sjönk med 7 procent under förra året, visar nya siffror från NielsenIQ. Produktionen av KRAV-märkta ägg skiljer sig på flera sätt från övrig äggproduktion. Det skriver KRAV i ett pressmeddelande.

Djur med mer utrymme

Håll utkik efter KRAV-märket när du påskhandlar och väljer bland äggkartonger, sillburkar och lammkött. Då vet du att det ställs krav på gott om utrymme för att djuren ska få göra djurgrejer de mår bra av.

Färga ägg naturligt

Visste du att kaffesump, blåbär, lökskal och lingon fungerar utmärkt för att färga ägg? Vi har gjort en guide för att du enkelt ska kunna färga ägg på ett hållbart sätt i påsk.

Dela sidan