Kampanjer

Ät bättre påskmat!

12 mar, 2021

Påsken är av tradition en mathögtid. Fira den gärna genom att äta bättre påskmat. Det KRAV menar med att äta bättre, är att välja mat som är mer hållbart producerad.

KRAV-märkt mat är den mest hållbara. Den odlas utan användning av naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel – gäller även foder som odlas till djuren. Dessutom ställer KRAV extra tuffa regler på KRAV-certifierade producenter när det gäller djurvälfärd, klimat, miljö och goda arbetsvillkor för anställda.

För dig som vill fira en mer hållbar påsk, ger vi här några tips på KRAV-märkt mat.
Se även vår lista med exempel på var du kan köpa KRAV-märkta påskprodukter

Välj KRAV-märkt påskmat

  • Ägg: Alla KRAV-märkta ägg kommer från Sverige. De värps av höns som får vara ute mycket och picka mask. Läs mer
  • Lamm: KRAV-märkt lammkött kommer från lamm som äter foder producerat utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. De allra flesta lamm föds på våren och få gå ute och beta under sommaren. Läs mer
  • Fisk, till exempel sill och lax: KRAV-märkt lax kommer från odlingar där fisken har gott om plats och KRAV-märkt sill fiskas på ett hållbart sätt. Läs mer
  • Knäckebröd: KRAV-märkt knäckebröd bakas på spannmål som odlats utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Läs mer
  • Öl: KRAV-märkt öl finns både med och utan alkohol, och består av endast ekologiska ingredienser: malt och humle som odlas utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel.
  • Vispgrädde, gräddfil och ost: KRAV-märkt vispgrädde, gräddfil och ost görs av mjölk som innehåller mer nyttig omega-3-fettsyra. Det beror bland annat på att KRAV-märkta mjölkkor betar mer gräs och klöver än andra kor. Läs mer
  • Potatis: KRAV-märkt potatis har odlats utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Läs mer
  • Färska kryddor: KRAV-märkta kryddor har odlats utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Läs mer
  • Citron: Odlingar av KRAV-märkta citrusfrukter besprutas inte med naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Läs mer
  • Choklad: I KRAV-märkta kakaoodlingar används inte naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och krav ställs på goda arbetsvillkor för dem som arbetar i odlingarna. Läs mer

Frasig ägghalva med caesartopping

Receptet är en variant på de populära ägghalvorna, där de klassiska räkorna har bytts ut mot babyspenat blandad med en variant på caesardressing, toppat med krispigt bacon och riven, lagrad prästost. Skapat av Årets Ekokock 2020, Anders Johnsson.

Här hittar du KRAV-märkt påskmat

KRAV-märkt mat är den mest hållbara och bäst kontrollerade, och bidrar till ökad biologisk mångfald. Här presenterar vi KRAV-märkt mat till påskbordet.

 

KRAV-märkta ägg värda en avstickare

Färskare ägg finns knappast att få än dem man kan köpa i en äggbod utanför ett hönshus. Extra goda blir de kanske när hönsen utfodras med KRAV-ekologiskt vete och havre, som i Gottlösa där Magnus och Eva Davidsson odlar eget hönsfoder.

De valde KRAV för att få det bättre än bra

”Vi vet hur våra lamm har haft det, och hur allt annat som vi säljer är producerat. Det känns bra”, säger Jeanette Nordberg som tillsammans med sin man Jozef Schimmel driver Hagby gård.

 

Dela sidan