Pressmeddelanden

Fler vill äta potatis – kan ge fler humlor

21 jun, 2023

Fler vill äta potatis – kan ge fler humlor

98 procent av svenskarna köper potatis, och 17 procent säger att de kommer att äta mer potatis. Samtidigt är konventionellt odlad potatis en av de mest besprutade grödorna i Sverige. Detta uppmärksammas i KRAVs ekobarometer juni 2023.

– Potatis är gott, billigt och mättande. Och när man väljer KRAV-märkt bidrar man till fler blommor som kan ge föda åt humlor, bin och andra pollinerande insekter. Det är en skön tanke i sommar! säger Emma Rung, vd på KRAV.

I ekologiska potatisodlingar används inte naturfrämmande bekämpningsmedel, vilket bidrar till biologisk mångfald. Potatis som odlas konventionellt besprutas ofta med fyra gånger så mycket bekämpningsmedel som används på konventionella spannmålsodlingar.

Odlingen av potatis har generellt minskat i Sverige, men omfattningen av KRAV-märkt potatisodling ligger sedan 2000-talets början på en stabil nivå.

Fortfarande är det den kokta potatisen som dominerar i svenska hem, men ugnsrostat och hemlagade pommes är på uppgång, och det köps allt mer kyld och djupfryst potatis. I KRAVs ekobarometer presenteras några framgångsrika KRAV-märkta potatisprodukter, bland annat en djupfryst pommes som har utsetts till Sveriges bästa.

– Att välja KRAV-märkt potatis är ett konkret sätt att bidra till en mer biologisk mångfald. Det är en liten handling som gör stor skillnad. En god investering för framtiden helt enkelt, säger Emma Rung, vd på KRAV.

Mer i KRAVs ekobarometer:

  • Utvecklingen av butikskampanjer för ekologisk och KRAV-märkt potatis
  • Statistik om försäljningen av KRAV-märkta livsmedel
  • Bekämpningsmedel på konventionella potatisodlingar
  • Ett potatisrecept av kocken Paul Svensson

Om KRAVs ekobarometer: KRAV publicerar varje kvartal en barometer om det aktuella läget för ekologiska livsmedel när det gäller produktion och försäljning. I detta nummer är temat potatis.

Ladda ner eller bläddra i KRAVs ekobarometer juni 2023

Pressbilder:
Genrebilder på potatis och porträtt på Emma Rung finns i KRAVs pressbildbank

Kontakt:
Carina Johansson, pressansvarig på KRAV, 070-607 30 78

Fakta: Så bidrar KRAV till biologisk mångfald

• Inga naturfrämmande bekämpningsmedel på KRAV-certifierade gårdar ger i genomsnitt 50 procent fler arter av växter, bin och andra pollinerare än vad som finns på konventionella gårdar.

• I stället för konstgödsel använder KRAV-bonden gödsel från djur och annan organisk gödsel. Det gynnar den biologiska mångfalden under jord: daggmaskar och mikroorganismer som bryter ner gödsel och växtrester i marken och ger en mullrik jord

• Av alla KRAV-certifierade gårdar med kor och får har 92 procent naturbetesmarker. Genom att djuren betar på markerna blir de mycket artrika, och bidrar till att bevara den hotade biologiska mångfalden.

Ladda ner som pdf

Relaterat innehåll

Dela sidan