Nyheter

Julbord med känsla för djurvälfärd

28 nov, 2018

Grisar är nyfikna djur. Därför kommer KRAV-märkt skinka från gårdar där grisar ska ha möjlighet att gå ut året om, och på sommaren får de beta i gröngräset, böka i jorden och svalka sig i gyttjebad.

De flesta grisar i Sverige får aldrig komma ut, och för ekogrisar som föds upp enligt EU:s regler för ekologisk produktion räcker det att de har tillgång till en betongplatta utomhus även när det är sommar. Så det finns skäl att välja KRAV-märkt skinka och KRAV-märkta korvar till julbordet.

Men djurvälfärd kostar. Bonden måste lägga ned mer arbete, exempelvis ha betesmarker och sätta upp stängsel kring dem. Att fodret är ekologisk producerat kostar också mer än o-ekologiskt eftersom det odlas utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel vilket oftast ger lägre skördar.

Ditt julbord behöver däremot inte kosta mer för att du väljer KRAV-märkt skinka och korv. Du kan dra ned på köttmängden och istället ha fler grönsaksrätter. Detta är dessutom nyttigt för såväl hälsan som klimatet. Köttproduktion ger betydligt större utsläpp av växthusgaser än vad produktion av vegetabilier gör. Kanske kan du också välja att göra jultallrikar istället för buffé för att minska svinnet och därigenom hålla nere kostnaderna. Det är också bra för klimatet.

Du kommer att märka att KRAV-märkt skinka är mer grå i tonen. Det beror på att KRAV inte tillåter tillsatsen nitrit som ger charkprodukter den röda färgen. Orsaken till förbudet är att nitrit befaras vara cancerframkallande. Tillsatsen nitrit som är vanlig i charkprodukter och även tillåten i EU-ekologiska livsmedel har också en konserverande effekt. Därmed kan hållbarhetstiden förlängas för dessa produkter.

Om du inte lyckas få tag på KRAV-märkt skinka kan du välja ekologisk skinka med KRAV-certifierad råvara. Då vet du åtminstone att djuren har haft det bra.

Läs mer

Dela sidan