Nyheter

KRAV ansluter sig till Fossilfritt Sverige

20 nov, 2018

hero_farhage

KRAV vill driva utvecklingen mot ett fossilfritt jordbruk och ansluter sig till initiativet Fossilfritt Sverige.

Nu tar organisationen nästa steg genom att ansluta till Fossilfritt Sverige, regeringsinitiativet som verkar för att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

– Framtidens jordbruk är fossilfritt. KRAV vill driva utvecklingen mot mer hållbara livsmedel och då är detta en mycket viktig aspekt. Tillsammans med Fossilfritt Sverige kan vi öka takten i omställningen, säger Anita Falkenek, vd för KRAV.

Fossilfritt Sverige startades som ett initiativ av regeringen inför klimatmötet i Paris 2015. Målet är att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Idag har över 300 aktörer anslutit sig till deklarationen – och delar därmed uppfattningen om att Sverige ska gå före i arbetet för att göra vår omvärld fossilfri. Genom att göra det förbinder aktören också sig till att kunna visa upp konkreta åtgärder för minskade utsläpp.

– Det är glädjande att KRAV vill gå i bräschen för att göra jordbruket fossilfritt. Nu är det viktigt att jordbrukets spelregler förändras så att det till exempel blir lättare för bönder att själva producera sin energi till den egna verksamheten, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Deklarationens 3 huvudpunkter:

  1. Världen behöver bli fossilfri. Vi ser positivt på att Sverige går före med ambitionen att bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.
  2. Våra verksamheter ska bidra. Vi kan visa upp hur våra egna utsläpp ser ut idag och har tydliga mål för våra utsläppsminskningar.
  3. Vi utmanar andra, i Sverige och i världen. Vi välkomnar våra motsvarigheter att ansluta sig, göra egna insatser och att utmana sig själva och oss.

Dela sidan