Tjulsta gård, en KRAV-märkt gård söder om Enköping, har brukats av släkten Karlsson i över 80 år och enligt KRAVs regler i 25 år. Idag drivs gården av Oskar Karlsson och hans sambo Maria Lundin, som sköter om deras utegrisar och kor med stort fokus på god djurvälfärd.
Oskars farföräldrar Sara och Herman Karlsson köpte Tjulsta år 1944 och sedan dess har gården brukats av släkten. För cirka 15 år sedan tog Oskar och Maria över driften från Oskars föräldrar. De bor på gården med sina fyra döttrar: Sofia 14 år, Emma 13 år, Lovisa 11 år och Hanna 7 år. Oskars föräldrar Anna-Greta och Anders bor i närheten, och Anders, nu 75 år, arbetar fortfarande på gården.
TJULSTA GÅRDS UTEGrisaR har det gott
Pappa Anders var en av pionjärerna inom KRAV-certifierad grisuppfödning, och han och Oskar har tillsammans inspirerat många grisuppfödare att ställa om och bli KRAV-anslutna.
Idag föder Oskar upp omkring 1 600 utegrisar per år. På gården finns även dikor, och cirka 800 hektar mark, fördelat på åker, bete och skog. En vanlig dag på jobbet är enligt Oskar svår att beskriva eftersom den varierar så mycket. Men att släppa ut djuren är en självklarhet.
– Sverige har bland den bästa djurvälfärden i världen, så man ska alltid välja svenskt. Men vill man välja den allra bästa djurvälfärden, där grisarna får utlopp för sina naturliga beteenden, så ska man välja KRAV-märkt griskött, säger Oskar Karlsson.
– Då blir det ytterligare en dimension: att grisarna får vara ute i naturen, att de får böka och beta och gyttjebada, att de har fri tillgång till halm, att de har större ytor. Det mår djuren bra av.
Lönsamheten lockade till KRAV-certifiering
Gården har varit KRAV-certifierad sedan 1999 då grisarna släpptes på bete för första gången. Då drev Oskars föräldrar gården, men Oskar minns än idag vad som motiverade föräldrarna att ansluta sig till KRAV:
– Huvudanledningen till att vi blev KRAV-certifierade var helt klart ekonomin. Hur vi än räknade så var det absolut lönsammast för vår gård att bli KRAV-certifierad. Ju längre vi håller på, desto mer tror vi på idéerna bakom KRAV-certifierad produktion, säger Oskar.
De säljer köttet från deras utegrisar hos Gårdssällskapet och i matbutiker under varumärkena ICA I love eco, Coop Änglamark och Willys Garant Eko.
Att vara KRAV-bonde har många fördelar
Det bästa med att vara lantbrukare är att få jobba med djur och natur, enligt Oskar. Och som KRAV-bonde vet han att djuren har det bra och han slipper hantera bekämpningsmedel:
– Djuren mår bra av att vara ute och röra sig och beta, och jag slipper spruta. Det gör mig glad.
En gård som går före och visar vägen
KRAV har ett mål i visionära målbilder om att 100% av proteinfodret till KRAV-certifierade idisslare ska vara odlat i Sverige till 2030. Men på Tjulsta gård går de före. De är 100% självförsörjande på foder till djuren och odlar allt proteinfoder själva – där åkerböna är en av deras viktigaste grödor.
Du kan följa Tjulsta gård på Facebook och besöka deras webbplats, för att läsa mer om gården och deras utegrisar.
Fakta
- Tjulsta gård föder upp omkring 1 600 utegrisar per år, smågrisarna kommer från Forsa gård.
- På gården finns även 55 svarta och röda dikor av rasen Angus med kalvar.
- De brukar 190 hektar egen och 350 hektar arrenderad åkermark samt 100 hektar naturbeten.
- Läs mer om KRAV-certifierad djurhållning.
- Det finns cirka 3 550 KRAV-bönder som producerar KRAV-märkt frukt och grönt, spannmål, kött och mejeriprodukter. Ni möter dem i vår reportageserie Månadens KRAV-bonde.