Grangärde Musteri ligger i södra Dalarna och drivs av familjen Tillman. Det hela började 1979 då bröderna var barn och deras föräldrar startade självplock av svarta vinbär. Redan då fanns engagemanget för ekologiskt i familjen, fast då hette det ”obesprutat”. Bären KRAV-certifierades 1993, och 1996 certifierades hela företaget, som fick heta Grangärde Musteri sedan familjen hade börjat göra äppelmust. Vd Tomas Tillman berättar.
Vad gör ni i dag i Grangärde?
– Vi odlar svarta vinbär och jordgubbar på ungefär 70 hektar. Vi har en av de större ekologiska bärodlingarna i Europa. Nu har vi dessutom utökat arealen, och kan i år för första gången på 15-20 år erbjuda självplock av jordgubbar. Vi odlar 5-6 sorter, som vi väljer efter deras smak och motståndskraft mot sjukdomar.
I musteriet tillverkar vi sedan sylt, saft, marmelad, gelé, must och cider, och till jul även glögg och enbärsdricka. Över 90 procent av våra produkter är KRAV-märkta. Bär och frukter som vi inte odlar själva köper vi från grossister och odlare, helst så nära som möjligt. Men det odlas inte mycket ekologiska bär för sylt- och saftproduktion i stor skala i Sverige, på grund av vårt höga kostnadsläge. Vi köper mycket från Tyskland, Polen och Bosnien. Vi skulle vara självförsörjande på ekologiska bär i Sverige om det fanns lönsamhet i bärodlingen.
Varifrån kommer ert engagemang för ekologiskt?
– Det är nog från min mor. När vi startade odlingen av svarta vinbär salufördes de som ”obesprutade”, så ekologiskt och KRAV-certifiering blev inget stort steg för oss. Den stora skillnaden har varit utmaningen att hitta arbetsmetoder för odling i större skala. Att odla en liten plätt jordgubbar ekologiskt är enkelt. Men i ekologisk odling ersätter man kemi med mekanik, och en stor odling kräver stor kapacitet. Man måste passa på när solen skiner och rensa med maskiner så mycket det går. Vi har nu driftsatt en kameraharv, som datorstyr harven att rensa så nära plantraderna som möjligt och lämna bara lite mellan raderna som kan handrensas. Vi som odlar ekologiskt måste jobba med naturen och göra rätt saker i rätt tid.
Gårdsbutiken bredvid musteriet är öppen året runt, alla dagar i veckan. Har ni många besökare?
– Jag vet inte exakt hur många, men vi säljer en mycket stor del via gårdsbutiken. Den är produktionens tredje största kund. Vi har gjort en del reklam via sociala medier, men enligt en kundenkät för några år sedan kommer de flesta till butiken på rekommendation av bekanta.
På vilka andra platser kan man köpa era produkter?
– Över i stort sett hela landet i de flesta konsum- och coop-butiker och på Willys och Hemköp. Även i en hel del ICA-butiker. Sedan också i ett antal gårdsbutiker runt i Sverige – de har växt fram som helt ny kanal. Vi har också lite export av hela sortimentet till England.
Sedan 2020 driver ni en del av processen med solel. Hur används den?
– Solelen går in i hela processen och driver kylar, frysar och en laddstation till elbilar utanför butiken. Den täcker ca 25 procent av hela produktionsbehovet. Vi planerar att belägga ytterligare delar av taken med solceller, så att vi kan täcka upp till 40-50 procent av elbehovet. Det är en bra affär. Det som är bra för miljön, brukar vara bra för ekonomin.