Nyheter

Köttbullemacka de luxe – signerad Årets Ekokock

14 sep, 2022

kottbullemacka_ekokock

Fotograf: Andreas Hylthén

Anders Johnsson bjuder på ett recept på en härlig köttbullemacka med KRAV-märkt blandfärs, rödkålssallad, syrligt äpple, prästostmajo och många andra ingredienser.

Anders Johnsson är kock på KRAV-certifierade Slyteviken. Foto: Andreas Hylthén

Recept på köttbullemacka de luxe

Det här tar sin lilla tid att förbereda, men om du ändå ska göra köttbullar till julafton så varför inte passa på att göra lite extra till den här härligt moffiga mackan?
Det är klart värt mödan när man väl får hugga in och i juletider så kan det vara fint med allt förberett att bara montera ihop. Det mesta kan förberedas i förväg.

Jag tycker vi börjar från botten på den här smarriga mackan: underdelen av brödet får en rejäl klick krämig rödkålssallad, sedan tunt hyvlat syrligt äpple, krispigt stekt svartkål, och lite extra prästostmajonäs för att det är så gott. Köttbullarna läggs nystekta på majonnäsen och sedan river du ost över hela kalaset innan du toppar med brödet.

Detta är himmelriket när man är riktigt vrålhungrig, kanske efter en kall dag i skogen eller i pulkabacken. Passar även fint på kvällen innan julafton när alla paketen är inslagna, och man äntligen får sjunka ner i tv-soffan. Moffigt gott är det och mätt blir man, jag lovar!

Om du inte orkar baka eget bröd så gör som jag allra oftast gör, åk till ditt favoritbageri och köp några nygräddade burgarbröd där. För vem bakar bättre bröd än bagarn? inte jag i alla fall

4 portioner

Julköttbullar

  • 500g blandfärs  Köp KRAV-märkt blandfärs på mat.se
  • 2 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 tsk salt, (ja mer än du tror)
  • 1 msk timjan, plockade blad eller torkad.
  • 1 kryddmått ingefärspulver
  • några varv med kryddpeppar ur kvarnen
  • olja och smör till stekning

Börja med att blanda färsen med saltet, senapen och timjan ordentligt. Nu är det dags att rulla bullar. Det är smart att ha en bunke med vatten att blöta händerna i mellan varje rullning/formning av bulle. Gör köttbullarna ungefär 20g stora, då blir det ca 30 st av receptet och 7-8 st på varje macka är fint. Så här långt kan du göra klart dagen innan om du vill. Nystekt är alltid godast så vänta med stekningen tills allt annat är klart.

Prästostmajo

  • 200g riven lagrad ekologisk prästost
  • 3 st äggulor ( spara vitan till t.ex maräng eller liknande)
  • 2 msk fransk senap
  • 2 msk vatten
  • 2 msk sherryvinäger
  • 3 dl neutral rapsolja
  • 2 nypor salt
  • nån droppe hot sauce, tex från Tistelvindens

Mixa riven ost, äggula, senap, vatten, salt och vinäger i matmixer, tillsätt oljan droppvis tills du får en slät, varm ostmajonnäs. Smaka av med ev mer salt och ev någon droppe tabasco. Friktionen under mixningen gör så att osten värms och smälter. Detta äts med fördel bums på momangen men om du ska ha den senare kan du med fördel tillsätta lite mer vatten så den blir lite lösare, när osten kallnar så stelnar den och majonnäsen blir fastare.

Rödkålsallad

  • 1/4 rödkålshuvud
  • en skvätt äppelcidervinäger
  • en nypa salt
  • 1 dl prästostmajo (se ovan)

Skär bort stammen på rödkålen och plocka isär bladen, strimla kålen fint och lägg i en skål, slå på en skvätt vinäger och salta. Massera in vinägern och saltet i bladen med händerna så att bladen mjuknar lite. Vrid ur vätskan och blanda bladen med prästostmajon.

Stekt svartkål

  • 8 st svartkålsblad, lagom stora
  • olja till stekning
  • salt

Stek svartkålsbladen i en varm panna med olja, några i taget tills de är krispiga, det går ganska fort. Var beredd när du lägger i bladen i stekpannan för det skvätter när de läggs i den varma oljan. Lyft ur, salta och låt rinna av på papper eller handduk.

Du behöver också:

  • 4 st nybakade burgarbröd
  • 1 st rött syrligt äpple, tunnskivat

Vid servering

  • 1 nybakat burgarbröd per person
  • 1 liten bit lagrad ekologisk prästost

Montera i ordning:

  1. botten
  2. kålsallad
  3. skivat äpple
  4. svartkål
  5. prästostmajo
  6. köttbullar
  7. riven ost
  8. avsluta med locket

Dela sidan