Nyheter

Påskens schyssta lammstek med Årets Ekokock

8 apr, 2020

Örtstekt lammstek med saltbakad gul lök, mörbakad vitkål, stekt kålkräm och brynt örtsmör

Nu under påsken är det mellansäsong, vilket innebär att det finns begränsat med råvaror. Men en råvara som växer som ogräs även nu är löktrav, en oädel ört som inte så många känner till. I detta recept får den spela en stor roll i form av topping. Den tillför en beskhet med senaps- och löksmak, som lyfter hela rätten. Om du inte får tag i löktrav går det bra att ersätta den med KRAV-märkt salladslök eller gräslök.

Använd gärna KRAV-märkt fryst lamm, så kallat höstlamm, för att säkerställa att lammet har fått gå ute under sommaren. För att göra rätten vegetarisk går det bra att byta ut lammsteken mot KRAV-märkt Tempeh. Skiva och stek i rikligt med smör och örter.

Glad påsk önskar Årets Ekokock Jonas Karlsson.

Ekokockens härliga påskrecept

Receptet är för fyra personer

Örtstekt lammstek

600 g KRAV-märkt lammstek
1 knippe rosmarin
1 knippe timjan
Salt
Svartpeppar
Matolja och smör till stekning

Tillberedning:
Värm ugnen till 100 grader.

Värm upp stekpannan så den är rykande het. Lägg i matolja och krydda köttet runt om med salt och svartpeppar. Stek runt om tills steken får en fin yta.

Ta av stekpannan från spisen och gå i med en klick smör samt örterna. Ös steken runt om i några minuter. Lägg över steken i en ugnsfast form och stek i ugnen tills steken har en innertemperatur på 56 grader. Låt vila.

Skiva steken tunt innan servering.

Saltbakade gula lökar

2 gula KRAV-märkta lökar
Grovsalt
Salt
Svartpeppar
Smör

Tillberedning:
Värm ugnen till 180 grader.

Strö ett tunt lager med grovsalt i en ugnsfast form. Lägg i lökarna och baka i ugnen tills de är mjuka. Dela lökarna på mitten och plocka lamellerna var för sig.

Värm försiktigt lökarna vid servering i en stekpanna med lite smör. Salta och peppra.

Mörbakad vitkål

1 litet KRAV-märkt vitkålshuvud
Smör
Salt
Svartpeppar

Tillberedning:
Värm ugnen till 180 grader.

Baka kålhuvudet i ugnen tills det har en innertemperatur på 93 grader. Ta ut och låt svalna. Kålhuvudet kommer vara svart när det är klart, men skala bort dessa delar och skär sedan i fina klyftor.

Stek sedan vitkålen i smör tills det har fått en gyllenbrun färg.

Salta och peppra.

Stekt kålkräm

200 g KRAV-märkt svartkål
2 dl matolja
1 KRAV-märkt ägg
1 msk vitvinäger
1 tsk dijonsenap
Salt

Tillberedning:
Värm en stekpanna och lägg i 0,5 dl matolja. Hacka kålen fint. Stek kålen tills den fått fin färg och lägg sedan kålen med resten av matoljan och mixa i 5 minuter. Häll upp kåloljan i en skål och låt svalna.

Mixa ägget med vitvinäger och dijonsenap i några minuter och slå sedan i kåloljan försiktigt tills det har tjocknat. Smaka upp med salt och eventuellt mer vinäger efter egen smak.

Stekt svartkål

4 blad svartkål, delade på mitten
Salt
Svartpeppar
Smör och olja till stekning

Tillberedning:
Hetta upp stekpannan, häll i olja och vänta till stekpannan är rykande het. Lägg i kålen och stek runtom.

Gå sist i med smör och krydda med salt och peppar.

Brynt örtsmör

200 g KRAV-märkt smör
1 knippe persilja
1 knippe rosmarin, hackad
1 knippe timjan, hackad
Salt
Svartpeppar

Tillberedning:
Lägg smöret i en kastrull och bryn tills det har en gyllenbrun färg.

Lägg i alla örter och smaka upp med lite salt och svartpeppar.

Granera med löktrav och persilja.

Dela sidan