Bjud på en trerättersmiddag tillagad av KRAV-märkta ingredienser i jul! Recepten har Årets Ekokock Penda Thomsson tagit fram exklusivt för KRAV.
Penda Thomsson är 27 år och uppvuxen i Visby, och har redan hunnit jobba på många restauranger. KRAV-certifierade Lilla Bjers och Paul Svenssons restaurang på Fotografiska i Stockholm är några av dem. Sitt matlagningsintresse har hon fått från sin morfar som drev en ekologisk gård i Thailand.
– Vi brukade hälsa på där ungefär en gång per år. På morfars stora gård odlades ekogrönsaker och det var han som fick mig att gilla ekologiska råvaror, säger Penda Thomsson.
På gården i Thailand odlades bland annat sockerbetor, majs, mango, lime och papaya.
– Det var så lyxigt att kunna vakna upp där och gå ut och hämta grönsaker och frukter från odlingarna. Jag gillar inte genvägar, som när man besprutar grönsaker, säger hon.
Tidigare i år vann hon tävlingen Årets Ekokock och förutom att jobba på restaurangen GT-villan strax utanför Visby drömmer Penda om att i framtiden öppna en helt egen KRAV-certifierad restaurang på Gotland. Hon föredrar så närproducerade råvaror som möjligt och de flesta av grönsakerna som serveras på restaurangen ska komma från hennes egen odling.
– Restaurangen ska vara liten, med kanske 15-20 platser. Jag vill hinna gå ut och prata med gästerna och kunna berätta var grönsakerna och köttet kommer ifrån, säger Penda Thomsson.