Nyheter

Penda Thomsson är Årets Ekokock 2021

13 sep, 2021

ekokock_penda

Vinnare i tävlingen Årets Ekokock 2021 är Penda Thomsson på GT-Villan, på Gotland. Hon hade tre medtävlare i finalen som avgjordes 11-12 september på Rinkabygård i Växjö.

Juryns motivering till vinnaren var: ” Årets vinnare har genomgående pigga, glada och eleganta rätter som tilltalar hela juryn. Det serverades smakmässigt balanserade rätter med höga tekniker och stort fokus på råvaran, inget ska gå till spillo. Här finns stor ödmjukhet, nyfikenhet och kunnighet.”

Tävlingen bestod av två moment. Först fick de laga en rätt av råvaror som de inte kände till i förväg: Glazerad pumpa, rostade frön och pumpapuré. Sedan fick de laga en rätt utomhus på stormkök av kantarell, kål, pumpa, frön och morot.

De övriga tre finalisterna var Alex Wukg på Liljers, Emma Fyman på Två Skyttlar och Johan Tyren på Gastronomi Elva.

Tävlingen Årets Ekokock stöttas av KRAV, och arrangeras av Föreningen ekokockar. Tävlingen riktar sig till gastronomiskt högpresterande kockar i Sverige som vill arbeta för större ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Den har etablerat sig som tävlingen för kockar som bryr sig. Årets tävling var den åttonde i ordningen.

Vinnarrätten. Foto: Ulrika Brydling
Ytterligare en rätt Penda lagade under tävlingen. Foto: Ulrika Brydling

Dela sidan