Reportage

Prisad grillost tillverkas på två dagar

27 maj, 2021

Två dagar är den tid det tar för Björn och Nicolina Daniels på KRAV-certifierade Hansjö mejeri att göra en omgång grillost. Men innan produktionen kunde starta på allvar måste de hitta en konsistens som inte fick osten att smälta bort i stekpannan. Belöningen kom 2020, när deras ”Hansjö grillost” vann silver i SM i mathantverk.

– Det var så nytt med grillost i Sverige, så det fanns ingen som kunde tala om hur vi skulle göra för att få till den – vi fick testa oss fram. Men när vi knäckte koden, fick vi den precis som vi vill ha den: lite fetare än de flesta andra grillostar, och inte så kompakt och gnisslig att tugga på, säger Nicolina Daniels.

Det handlade om att osten måste ha ett visst ph-värde när den kokas i vasslan, för att sedan hålla ihop när den steks.

Grillost och brie säljer bäst

Det har gått två år sedan Björn och Nicolina Daniels köpte mejeriet norr om Orsa av Björns föräldrar, och började arbeta med ”Hansjö grillost”. Nu är den tillsammans med brieosten ”Hansjö Lina” den ost som säljer bäst av de sju sorter som tillverkas i mejeriet. Råvaran är KRAV-märkt lågpastöriserad komjölk som inte är standardiserad eller homogeniserad, från gårdens mjölkföretag. Eftersom tillverkningen av ostarna är hantverksmässig och småskalig, kan ostens kvalitet variera lite under året med mjölkens och vädrets variation.

Ostarna finns att köpa i gårdens självbetjäningsbutik som är öppen året runt. Där har försäljningen ökat kraftigt under coronapandemin medan gårdsbutiken legat nere, liksom besöken på mässor och marknader. Samtidigt växer mejeriets lista av återförsäljare, butiker som säljer deras ostar, och av restauranger som har ostarna på sina menyer.

– Restauranger som själva är KRAV-certifierade eller som har andra KRAV-märkta råvaror, är extra intresserade av våra ostar, säger Björn Daniels.

Björn och Nicolina Daniels på Hansjö mejeri. Foto: Jenny Norberg

Fanatiker när det gäller KRAV

Björn Daniels föräldrar började göra ost 2006, för att kompensera för det låga mjölkpris som rådde kring millennieskiftet. Redan från början drog de igång processen för att KRAV-certifiera ostarna, liksom de inledde KRAV-certifieringen direkt när de startade mjölkföretaget 2001.

– Morsan har varit en fanatiker när det gäller KRAV sedan jag var liten. Om det inte fanns KRAV-märkta bananer i butiken, skulle vi inte köpa några. Jag är inte lika fanatisk, men genom modersmjölken har jag förstått värdena i KRAV-märkt, säger Björn Daniels.

De av KRAVs mervärden han själv sätter högst gäller djurhållningen, till exempel att nötdjur på KRAV-certifierade gårdar får gå ute så mycket och då har tillgång till bete, ofta artrika naturbeten med stor biologisk mångfald.

Turister vill ha ost till grillen

Nu ser Björn och Nicolina Daniels fram emot sommarens högsäsong mot slutet av juni. Då kommer turisterna till Dalarna, och vill ha ”Hansjö grillost” att lägga på sina grillar. Det är en ost som passar både till middag och efterrätt, står det på Hansjö mejeris hemsida. Och när tillverkningstiden är så kort som två dagar, blir det inga problem att svara mot efterfrågan, nästan oavsett hur stor den blir.

–Grillosten kan ätas direkt efter tillverkningen, även om den blir lite bättre om den får ligga nån vecka, säger Björn Daniels.

Annat är det med hårdosten Gulla, som kräver minst 12 månaders lagring. Den blir lättast att komma över för de turister som har tidig sommarsemester.

Dela sidan