Vinnare i tävlingen Årets Ekokock 2020 är Anders Johnsson på KRAV-certifierade Slyteviken – Kreativ Catering & Matstudio. Grattis!
Finalen avgjordes i Växjö den 14 september. Juryns motivering löd: “Anders serverar goda och kaxiga rätter där råvarorna får tala. Han känner sig trygg i uppgifterna med en lekfullhet som avspeglar sig i rätterna”.
Anders serverar goda och kaxiga rätter där råvarorna får tala. Han känner sig trygg i uppgifterna med en lekfullhet som avspeglar sig i rätterna
Anders vinnarrätt bestod av följande: Timjanstekt rödbeta på spett med ingefärsplommon och morot. Semitorkad, timjansstekt rödbeta med ingefärsplommon, kryddigt morotsnystan med kumminmajo och solrostahini, morotskräm med Solmarkayougurt och sås på rödbeta, äpplevinäger och brynt ingefärssmör.
Anders skriver just nu det sista på sin kokbok ”HÄRIFRÅN, råvaror, recept & relationer” om hur man kan laga mat året runt på hållbara, lokalt producerade, ekologiska och till stor del KRAV-certifierade råvaror. Han driver även pop-up-restaurangen MULL tillsammans med ekobonden Adam Arnesson med råvaror odlade på den KRAV-certifierade gården.
Foto: Andreas Hylthén