Nyheter

PFAS i ägg

25 mar, 2024

ekoagg-1711363987

Vi beklagar att rester av PFAS-ämnen finns i ekologiska ägg. Det är en följd av att vår miljö har blivit så nedsmutsad. Men det är viktigt att understryka att halterna av PFAS och dioxin i de ekologiska äggen inte överskrider Livsmedelsverkets gränsvärden.

Genom att välja KRAV-märkt bidrar du till att maten produceras utan naturfrämmande bekämpningsmedel och andra kemikalier. Då bryter vi utvecklingen mot fler och fler kemikalier i miljön.

Fisk, skaldjur och mejeri är en större källa till dioxin i kosten än ägg, enligt Livsmedelverket. Det visar problemen med generell spridning av kemikalier.

PFAS skulle kunna komma från vatten som hönsen dricker. Men det är troligt att PFAS kommer från fodret, där en liten andel fiskmjöl används som proteinfoder för att hönsen ska må bra. Genom de kontrollprogram som finns sedan länge vet vi att låga nivåer dioxin finns i fodret. Men halterna av PFAS och dioxin i ekologiska ägg överskrider inte de gränsvärden som finns.

För att hönsen ska må bra är just nu proteinrikt fiskmjöl i fodret det bästa alternativet. EU:s ekologiska regler tillåter inte syntetiska aminosyror i fodret, som ska vara naturligt. Men vi letar alternativ för att slippa föroreningar. Insekter, musselmjöl och protein från vallfoder eller andra vegetabilier, är naturliga alternativ som på sikt kan ersätta fiskmjöl.

Mer info om PFAS

När ämnen som PFAS används sprids de i miljön. PFAS används i bl a stekpannor, kläder och skor, möbeltyger, matförpackningar, skönhetsmedel, brandsläckningsskum. PFAS finns till och med i bekämpningsmedel – även i Sverige – som är godkända att användas för besprutning mot ogräs, insekter och svampangrepp där det odlas spannmål, potatis, grönsaker och kryddor.

I KRAV-certifierad och ekologisk odling används inte sådana bekämpningsmedel, och inga andra naturfrämmande bekämpningsmedel. Att välja ekologiskt är att välja bort kemikalier.

Dela sidan