I samband med ökad spridning av miljögifter i naturen och kontaminering av vår mat har PFAS hittats i ekologiska ägg. Miljögiftet PFAS finns i 41 bekämpningsmedel i Sverige som får användas i konventionell odling av hönsfoder. Att välja ekologiska ägg är att välja bort PFAS i naturen.
KRAV-märkta ekoägg kommer från värphöns på svenska gårdar med höga krav på djurvälfärd. Nästan allt foder hönsen får är odlat utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, i hög utsträckning producerat på den egna gården. Värphönsen får vara ute minst tolv timmar per dag under sommarhalvåret. De får möjlighet att äta gräs, sprätta och picka mask. De flesta konventionella höns får aldrig gå ut.
Den största svårigheten med näringsförsörjningen inom ekologisk äggproduktion är proteinkvaliteten, alltså att det måste finnas tillräckligt stor andel av de essentiella (nödvändiga) aminosyrorna. I konventionella foderblandningar löser man detta genom att tillsätta syntetiskt framställda aminosyror. I EU-förordningen för ekologisk produktion är det inte tillåtet att ge syntetiska aminosyror utan de ska vara av naturligt ursprung.
För att hönan ska få i sig de nödvändiga aminosyrorna får hon därför en liten andel fiskmjöl. Även om fiskmjölet kommer från hållbart fiske, kan låga halter av PFAS förekomma eftersom de sprids i miljön och anrikas uppåt i näringskedjan.
KRAV arbetar på flera sätt med att lösa problemet. I grunden arbetar vi förebyggande genom att se till att KRAV-certifierad produktion inte bidrar till mer PFAS i miljön (exempelvis är PFAS tillåtet i 53 bekämpningsmedel i Sverige, men inga naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel får användas i ekologisk odling). Vi arbetar också aktivt för att fasa ut fiskmjöl i hönsfoder. Tillgången på alternativa proteinkällor är dock begränsad, några är mycket dyra, och vissa är ännu inte tillåtna enligt EU:s regelverk.
Svar på vanliga frågor:
Varför har man hittat PFAS i ekologiska ägg?
- PFAS eller högfluorerade ämnen är ett samlingsnamn för en stor grupp ämnen som används i många vardagsvaror, bland annat i skidvalla, allväderskläder, kosmetika och stekpannor. PFAS-ämnen kan inte brytas ner fullständigt i miljön utan finns alltid kvar i en eller annan form. Många PFAS-ämnen misstänks också vara skadliga och kan ansamlas i djur och människor. PFAS kan dessutom spridas långväga och är därför ett globalt problem.
- De livsmedel som bidrar mest till PFAS-exponeringen är dricksvatten, fisk, frukt och ägg.
- PFAS som hittats i ekologiska ägg kan komma från vatten, miljön runt gården, inomhusmiljön eller fodret. I något test av ägg är det troligt att PFAS kommer från fiskmjölet som används som proteinfoder, men halterna var mycket låga och kontrolleras noggrant. Halterna av PFAS i äggen överskrider inte Livsmedelsverkets gränsvärden.
Varför ger man fiskmjöl i fodret till hönsen i ekologisk äggproduktion?
- Hönor som lägger ägg behöver ett foder som de mår bra av, med rätt aminosyror. Metionin är kritiskt. Hönan är liten och kan inte äta så mycket foder. Därför behöver andelen av rätt aminosyror vara hög. För tillfället är fiskmjöl ofta det som fungerar bäst. En grundläggande tanke i ekologisk produktion är att man ska använda naturliga råvaror och skonsamma förädlingsprocesser. Enligt EU:s förordning för ekologisk produktion får man därför inte använda syntetiska aminosyror.
Varför tillåts inte samma tillskott som ges konventionella höns?
- Syntetiska aminosyror är inte tillåtna i ekologisk äggproduktion enligt bestämmelserna i EU:s förordning för ekologisk produktion. En grundläggande tanke i ekologisk produktion är att man ska använda naturliga råvaror och skonsamma förädlingsprocesser. Branschen letar alternativ till fiskmjöl, så att det efter hand ska kunna fasas ut.
Varifrån kommer fiskmjölet?
- Fiskmjölet kommer till största del från fisk från Nordsjön. Endast fiskmjöl som kommer från fisk i hållbara bestånd får användas, vilket ska bekräftas med en tredjepartscertifiering som erkänns av Jordbruksverket (i Sverige). Inget fiskmjöl i KRAV-certifierad produktion kommer från Östersjön.
Ger alla ekologiska äggproducenter fiskmjöl till sina värphöns?
- Det finns småskaliga KRAV-certifierade äggproducenter som ger foder utan fiskmjöl till sina värphöns. Till exempel är musselmjöl ett fodermedel som kan ersätta fiskmjölet, men det finns idag inte i större skala. Kontakta gärna producenten av äggen för att fråga vilket foder hönorna får.
Vad är fördelen med att välja KRAV-märkta ägg?
- KRAV-märkta ekologiska ägg kommer från värphöns på svenska gårdar med höga krav på djurvälfärd. Hönorna ges i hög utsträckning ett foder som är producerat på den egna gården. Nästan allt, 95 procent, av fodret är KRAV-certifierat och producerat utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Värphönsen får vara ute minst tolv timmar per dag under sommarhalvåret. De får möjlighet att äta gräs, sprätta och picka mask. De flesta konventionella höns får aldrig gå ut.
- Miljögiftet PFAS finns i 53 bekämpningsmedel i Sverige som får användas i konventionell odling, varav 41 i odling av hönsfoder. Att välja ekologiska ägg är att välja bort PFAS i naturen.
Vad gör KRAV för att lösa problemet?
- KRAV har startat en arbetsgrupp tillsammans med Svenska Ägg, och Föreningen för ekologisk fjäderfäskötsel och sökt pengar tillsammans med fler aktörer i branschen och SLU för att testa foder där fiskmjöl ersätts av musselmjöl och tillsats av mikroorganismer.
- KRAV driver aktivt frågan att EU ska tillåta alternativa foder i EU-reglerna för ekologisk produktion, som mykoproteiner och insekter.
- KRAV remitterar under våren ett förslag om att etappvis förbjuda fiskmjöl i KRAVs regler. Läs mer och tyck till om förslaget här.