Nyheter

Tre KRAV-bönder tävlar om titeln Årets Bonde

10 okt, 2022

aretsbonde-1664961086

Kategoritävlingarna i Årets Bonde 2022 är avgjorda och vi kan stolt presentera att tre av sex vinnare är KRAV-certifierade och därmed tävlar om titeln Årets Bonde. 

  • Lilla Labäck AB: utsedd till vinnare i kategori FRUKT OCH GRÖNT 
  • Nöbble Gård AB: utsedd till vinnare i kategori MJÖLK 
  • Källunda: utsett till vinnare i kategori EKO 

Årets Bonde är en tävling för Sveriges mest hållbara och innovativa bönder. I sex kategorier utses en delvinnare och av dessa sex utses Årets Bonde den 22 november på Grand Hotell i Mölle.

Syftet med initiativet är att lyfta svenska bönder och bidra till att öka efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige. Nyckelorden för Årets Bonde är Hållbarhet, Innovationskraft och Matkvalitet. 

Mer om tävlingen Årets Bonde

Vinnare i kategori Frukt & grönt

LILLA LABÄCK

En ekoambassadör som säljer sina varor främst till restaurang och kommunicerar ”helhet”. Att handla av Lilla Labäck innebär att man köper hela utbudet, basutbud och de mer exklusiva varorna. Viktigt med att kunden förstår komplexiteten med odlandet och vilka mervärden som finns och att även sprida mervärden vidare till sina gäster. Att alla anställda ska ha lön och att de inte har volontärer är viktigt för hållbarheten. Har enbart små maskiner som drar lite drivmedel och en pelletspanna för uppvärmning av växthus.

Vinnare i kategori Mjölk

NÖBBLE GÅRD

En innovativ gård med väl utvecklat affärstänk med såväl andelssolpanelstak ihop med Kalmar energi och möjlighet för skolklasser att tjäna en slant till klasskassan genom försäljning av den egenproducerade rapsoljan. Har även elproduktion från vindkraft som förser ladugården med all den el som behövs. Nya ladugården för mjölkkorna är förlagd vid beten så att korna kan få sin energiförsörjning från betet. Ungdjuren och fåren betar naturbeten vilket gynnar den biologiska mångfalden vilket även bikupor i fält som följer rapsodlingen gör. Hela verksamheten andas hållbarhet – social, ekonomisk och miljö!

Vinnare i kategori Eko

KÄLLUNDA GÅRD

Ett ekologiskt kretsloppsjordbruk där företaget är en livsstil med egna innovationer som hjälper till att minska behovet av energi och andra resurser. Till grisarna har de en egenutvecklad mobil lösning som bidrar till att djurens naturliga beteende tillgodoses samtidigt som jordbearbetning och gödsling sker av marken där de äter av gräset. Har även en soldriven traktor. Dikorna föds upp på grovfoder och bete och är ute större delen av året och betar naturbetesmarker vilket gynnar den biologisk mångfalden. Jobbar med skonsamma metoder i skogen som hamling och blädhuggning för att skogen ska få självså och inga kalhyggen bildas. Naturligt anpassade grödor så kallade kulturspannmål och djur är viktigt för ett framtida hållbart lantbruk.

Dela sidan